"Het enige verschil met gewoon acteren? Je hebt geen broek aan!"

"The proposal", die 10 jaar geleden in de bioscoopzalen verscheen, werd een van  de grootste kassuccessen van 2009. Met dank aan Sandra Bullock en Ryan Reynolds die niet alleen elkaar met woorden het leven zuur maakten, maar ook nog eens, tot afgrijzen van beiden, helemaal naakt tegen elkaar mochten schuren. Die scène werd al snel het uithangbord voor de hele film en was, zoals nieuwswebsite The Guardian ooit concludeerde, "als publiciteitsstunt zijn gewicht in goud meer dan waard". Voor de toen 44-jarige Bullock was het meteen duidelijk: "Vanaf nu ga ik in iedere film naakt!"

In "The proposal" gebruikt hoofdredactrice Margaret Tate (Bullock) haar ondergewaardeerde assistent Andrew Paxton (Reynolds) om alsnog aan een visum voor de VS te geraken. Een huwelijk moet redding brengen en dus zakken beiden, ook al kunnen ze elkaar nauwelijks luchten, af naar Paxtons familie in Alaska, om elkaar beter te leren kennen. Dat doen ze uiteindelijk, ook al is daar eerst een toevallige naakte botsing voor nodig.

Regisseur Anne Fletcher: "Het grote probleem was om beide acteurs volledig naakt met elkaar te laten botsen, zonder dat er van het bloot ook maar iets te zien is. Op die manier zou het een beloning zijn voor de kijker. Dat ze beseffen dat beide acteurs helemaal naakt zijn. Ik heb het zo voorgesteld aan Ryan en Sandra en die vonden het onmiddellijk oké." (BlackBook, juni 2009)

"Het filmen van die scène was een en al plezant. Het was alleszins leuk om te doen. We hebben die scène meermaals gerepeteerd, omdat ik absoluut wilde dat de opnames volledig naakt zouden gebeuren. Tijdens de repetities hebben we veel gelachen, omdat we ook moesten rekening houden met wat voor de bioscoopbezoeker kon en wat niet." (People, juni 2009)

Bullock: "Het was de eerste keer dat ik er klaar voor was om volledig naakt te gaan. Het voelde goed er dit keer voor te gaan. Ik heb vroeger al sexy scènes gefilmd en de conclusie was steeds dat ze helemaal niet sexy waren. En dat geldt vooral voor naakte mannenlichamen. Als je die helemaal te zien krijgt: noch sexy noch grappig. Maar als je iets van dat bloot verbergt, dan wordt het pas sexy. En hoe weinig je ook in deze scène zag, sexy was ie wel." (IndieLondon, juni 2009)

Ik ga in de toekomst in al mijn films naakt zijn

Reynolds: "Een scène filmen waarbij je helemaal naakt moet zijn en die verscheidene dagen in beslag neemt, kan in het begin wel vrij vreemd aanvoelen. Maar omdat je er vrij lang mee bezig bent en omdat je het al vroeger meegemaakt hebt, lost dat gevoel vrij snel vanzelf op. En praat je uiteindelijk opnieuw op een normale, beschaafde manier met elkaar. Het enige verschil is dat je op het moment zelf geen broek meer aanhebt." (People)

Bullock: "Die scène met Ryan was niet zo moeilijk. Juist omdat hij zo knap is, zo goed gebouwd, zo beleefd, zo getalenteerd en nog veel meer."(IndieLondon)

Reynolds: "Het is een ronduit belachelijke scène. Je bent immers niet alleen naakt, je moet er ook nog een stunt bij doen. Noem het porno à la Cirque du Soleil. En mocht ik nog niet alles weten van Sandra, dan weet ik het nu." (Access Online, juni 2009)

Bullock: "Als je tegelijkertijd naakt en sexy wil zijn, dan brengt dat financieel veel minder op dan als je tegelijkertijd naakt en grappig bent. Dat heeft het succes van de film wel aangetoond. Ik ga in de toekomst dus in al mijn films naakt zijn. Zelfs als ik 70 ben, zal ik, wie dat wil, in diens film op de achtergrond optreden." (Good Morning Television, juli 2009)

Zo’n vaart liep het uiteindelijk niet. Wel werd Bullock voor haar vertolking in "The proposal" genomineerd voor een Golden Globe en won ze er een Teen Choice Award voor. De film zelf wist een People’s Choice Award in de wacht te slepen. Met dank wellicht aan deze onvergetelijke scène:

Meest gelezen