Jony Ive en CEO van Apple Tim Cook
2018 Getty Images

Jony Ive, de man achter het design van de iPhone, verlaat na bijna 30 jaar Apple

Jony Ive, de man die iMac en iPhone mee vorm heeft gegeven, gaat Apple dit jaar verlaten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De Brit gaat een eigen ontwerpbureau oprichten, na bijna drie decennia bij de Amerikaanse techgigant te hebben gewerkt.

Ive werkte nauw samen met Steve Jobs en verwierf grote faam met de iconische designs van het bedrijf. Hij stond aan het roer van het team dat producten als de iMac, de iPod, de iPhone en de iPad vormgaf. Volgens zakenkrant Financial Times krijgt zijn eigen bedrijf de naam LoveFrom en wordt Apple zijn eerste klant.

"Jony is een buitengewoon figuur in de designwereld en zijn rol in de wedergeboorte van Apple kan niet hard genoeg benadrukt worden, van de revolutionaire iMac uit 1998 tot de iPhone en de ongekende ambitie van Apple Park, waar hij recentelijk zo veel zorg en energie in gestoken heeft", verklaart Tim Cook, CEO van Apple. "Apple zal blijven profiteren van Jony's talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan exclusieve projecten en door het voortdurende werk van het briljante en gepassioneerde ontwerpteam dat hij heeft neergezet."

Bij Apple worden de taken van Ive overgenomen door de ontwerpers Evans Hankey en Alan Dye, die al werken voor het techbedrijf. Zij leggen verantwoording af aan topmanager Jeff Williams, die zich meer met het designteam zal bezighouden.

"Ik heb het volste vertrouwen in mijn designcollega's bij Apple, die mijn beste vrienden blijven, en ik kijk ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken", zei Ive. 

Meest gelezen