Klimaatbetogers voeren actie op Brussels Airport

Zo'n 20 leden van de actiegroep Extinction Rebellion voeren op de luchthaven van Zaventem actie. Met hun protest vragen ze aandacht voor de massale uitstoot van broeikasgassen die de luchtvaart veroorzaakt.   

Al tientallen jaren eisen milieubewegingen een efficiënte aanpak voor de klimaatcrisis. Ook de luchtvaartsector moet volgens de milieubewegingen zijn steentje bijdragen. Dat is ook de eis van zo'n twintig klimaatbetogers die deze ochtend actie hebben gevoerd in de vertrekhal van Brussels Airport.

De luchtvaart is verantwoordelijk voor vijf procent van het broeikaseffect 

Gert-Jan Vanaken, burgerplatform Extinction Rebellion

"De luchtvaart is verantwoordelijk voor 5% van het broeikaseffect veroorzaakt door de mens", zegt Gert-Jan Vanaken van Extinction Rebellion. "18 procent van de wereldbevolking heeft ooit een voet op een vliegtuig gezet en dat aantal zal verdubbelen tegen 2036. Terwijl de uitstoot tegen 2025 naar nul moet."

We willen een eerlijke belasting van de luchtvaartsector

Gert-Jan Vanaken, burgerplatform Extinction Rebellion

De actiegroep zegt de reizigers niet te willen viseren. "We eisen vooral een ander beleid", zegt Vanaken. "Een eerlijk belasting van de sector, die op dit moment geen belasting betaalt op brandstof, noch btw op de vliegtickets. Ook eisen we dat de overheden stoppen met het (indirect) subsidiëren van luchthavens." Volgens Extinction Rebellion kunnen met  de opbrengsten van deze maatregelen duurzame alternatieven, zoals de herintroductie van nachttreinen, gefinancierd worden.

Meest gelezen