Nederlandse journalist zet zomerse journaal­verslag­geving in haar blootje

Het is zomers warm, ook bij onze noorderburen. En ook daar is de hitte een onderwerp in de televisiejournaals. Maar hoe kan je zo'n onderwerp nog origineel brengen in een nieuwsuitzending? Een journalist uit Eindhoven stak er deze week de draak mee.

"Altijd als het warm wordt, dan doen we een beetje hetzelfde. Dat werkt zo met de media. We maken als journalist dan voor de hand liggende keuzes", zegt Thijs van Litsenburg. Hij is verslaggever voor de stadsomroep Studio 040 in Eindhoven en moest eerder deze week een verslag maken over de warmte.

"Eigenlijk waren we een beetje moe van onszelf. En toen dachten we eraan om te doen alsof we geen zin hadden om te werken." Zo geschiedde. Thijs van Litsenburg plaatste zich in korte broek op een stoel in een park en vulde zijn verslag met archiefbeelden van eerdere berichtgeving over warm weer. Passeerden de revue: beelden uit een ijssalon, een openluchtzwembad, puffende bouwvakkers...

"Het was heel belangrijk om de toon in het filmpje goed te zetten", verklaart Van Litsenburg, die in zijn vrije tijd - allicht niet toevallig - ook aan stand-upcomedy doet. "Ik wilde op een satirische manier en met zelfspot de eigen beroepsgroep op de korrel nemen en kritiek leveren. Die lijn moesten we bewaken, we mochten niet het beeld creëren dat we gewoon wat jolig aan het doen waren."

Het verslag is effectief zo uitgezonden en wordt erg enthousiast onthaald. "Beste hitteverslaggeving ooit", klinkt het onder meer op Twitter. "Dat het zo hard zou gaan, had ik niet verwacht", aldus nog Van Litsenburg. 

Meest gelezen