F-35B gevechtsvliegtuig
PA Wire/PA Images

Ons land betaalde al 263 miljoen euro voor levering en productie F-35-gevechtstoestel

Defensie zal tegen het einde van dit jaar al 263 miljoen euro hebben betaald voor de aankoop van 34 nieuwe gevechtstoestellen. Dat bevestigen bronnen bij Defensie. Het gaat deels om voorschotten, deels om budgetten die de productie van de nieuwe F-35's moet mogelijk maken. 

De eerste F-35's zullen in 2025 aan ons land worden geleverd. Defensie rekent dat het tegen 2024 één miljard euro extra zal moeten uitgeven aan voorafbetalingen voor nieuw materieel, waaronder ook nieuwe pantservoertuigen en nieuwe fregatten.

Volgens mensen die vertrouwd zijn met het dossier zijn de al betaalde bedragen niet buitensporig en in lijn met de kostprijs van het aankoopprogramma. De aankoop van 34 gevechtstoestellen kost 3,4 miljard euro. 

Stafchef Marc Compernol gaf eerder al aan dat 1 miljard euro extra niet zal volstaan, aangezien er ook aanpassingswerken zullen moeten worden uitgevoerd in de kazernes en dat extra personeel zal moeten worden opgeleid. 

F-35A uit Italië op de luchtmachtbasis Kleine-Brogel. Ons land koopt dit type F-35

Meest gelezen