Andreas Laufenberg

Proefproject met deelsteps gaat van start in Aalst 

Vanaf morgen kan je in Aalst op een elektrische deelstep rijden. Het is een proefproject dat drie maanden zal duren. Aalst is de eerste stad in Oost-Vlaanderen waar dit kan. De 100 steps staan verspreid over 26 locaties. Op die manier wil de stad rondslingerende steps voorkomen.

Inwoners van Aalst kunnen vanaf morgen met elektrische deelsteps in de stad rijden. Via een app kunnen ze tegen betaling zo’n step lenen. Aalst is de eerste stad in Oost-Vlaanderen waar dit kan. Eerder kon het al in grote steden zoals Antwerpen en Brussel.

Vaste punten

In Brussel kwam er al heel wat kritiek op deelsteps die hier en daar op het trottoir worden achtergelaten. Op die manier belemmeren ze de doorgang voor voetgangers. Om deze problemen te voorkomen, kiest Aalst voor 26 vaste standplaatsen. “De 100 steps zijn verspreid over 26 punten op populaire plaatsen in de stad”, zegt Jean-Jacques De Gucht (Open VLD), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

“Tijdens het proefproject gaan we kijken welke bewegingen er gemaakt worden; waar er veel ontleend worden en waar minder. Op sommige plaatsen zullen er bijvoorbeeld ook meer steps nodig zijn in de ochtend dan in de namiddag. Ook daar houden we rekening mee. Daarnaast zullen de steps ook elke avond gecontroleerd worden", aldus De Gucht. "Ze worden dan bijgeladen en opnieuw verspreid over de punten."

Betalend

Als je een step wilt lenen, zul je een app moeten downloaden. Via die app kun je dan een code scannen die op de fiets staat. Zodra dat gebeurd is, kun je je verplaatsen. Als je de step dan weer vastzet, stopt de betaling. Om een step te ontgrendelen, betaal je 1 euro. Daarna is het 15 cent extra per minuut.

Mobiliteit

“We willen dat de mobiliteit in Aalst in de toekomst vlotter verloopt”, zegt De Gucht. “Er zijn verschillende manieren om daaraan te werken, maar deelsteps zijn er zeker een onderdeel van. We hopen dat het verkeer zo vlotter kan verlopen.”

Het proefproject loopt drie maanden. Als het project goed onthaald wordt, dan zal de stad bekijken hoe ze het kunnen voortzetten.

 

Meest gelezen