James Alex Fields (links) op de betoging in Charlottesville op 12 augustus 2017.

Racistische man die inreed op betoging Charlottesville veroordeeld tot levenslang

James Alex Fields, de man die twee jaar geleden inreed op een anti-racistische betoging in Charlottesville, Virginia, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Bij die aanslag kwam een jonge vrouw om het leven en vielen tientallen gewonden.

James Alex Fields, vandaag 22 jaar, pleitte eerder al schuldig voor alle 29 federale haatmisdrijven die hem ten laste werden gelegd. Volgens persbureau AP sloot hij een zogenaamde 'plea deal': hij werkte mee met het gerecht en erkende zijn misdaden. Daardoor zou hij de doodstraf - die in Virginia nog altijd wordt toegepast - hebben kunnen ontlopen.

Een jury had levenslang en 419 jaar aanbevolen. Maar de rechter besloot hem een levenslange gevangenisstraf te geven. 

Anti-racistische betoging

Fields, een zelfverklaarde blanke nationalist, reed aan hoge snelheid doelbewust in op een massa anti-racistische demonstranten op 12 augustus 2017. Die dag waren er in Charlottesville honderden blanke nationalisten verzameld voor de "Unite the Right"-optocht. Ze kwamen op straat tegen het plan om een omstreden standbeeld weg te halen van omstreden zuidelijke generaal Robert E. Lee uit de Burgeroorlog. Voor hen is de generaal een deel van de identiteit van The South in de VS.

Maar voor de tegendemonstranten, die op straat kwamen tégen de extreemrechtse betogers, is generaal Lee een symbool van slavernij en rassenscheiding. 

Trump onder vuur

De aanslag leidde tot grote spanningen in de Amerikaanse maatschappij. Er kwam ook felle kritiek op president Trump, die in eerste instantie weigerde om de blanke nationalisten duidelijk te veroordelen. President Trump zei over de betoging dat het geweld "van vele kanten" kwam. Onder de extreemrechtse betogers waren veel racisten en aanhangers van de alt rightbeweging, een beweging waar ook Trumps toenmalige topadviseur Steve Bannon mee geassocieerd wordt. 

Later las president Trump op een persconferentie toch nog een mededeling voor, waarin hij het had over "racistisch geweld" en dat het geen plaats heeft in Amerika. "Racisme is kwaadaardig", ging de president verder. "Wie volgens dat principe geweld pleegt, is een crimineel en een schurk." Vervolgens noemde hij neonazi's, KKK'ers, blanke nationalisten en "andere haatgroepen".

Meest gelezen