Videospeler inladen...

In beeld: resten opgeblazen van snelwegbrug die vorig jaar in Genua is ingestort

Wat er nog overbleef van de Morandibrug in de Italiaanse stad Genua is nu gecontroleerd opgeblazen. En dat leverde spectaculaire beelden op. Ruim 10 maanden na de instorting van de snelwegbrug kan de Italiaanse overheid nu definitief starten met de bouw van een nieuw viaduct.

Op 14 augustus vorig jaar stortte een 200 meter lang stuk van de intensief gebruikte Morandibrug in Genua in. Tientallen voertuigen stortten naar beneden. In totaal kwamen 43 mensen om het leven. Achteraf bleek dat de stalen ophanging van de brug was aangetast en het uiteindelijk had begeven.

In februari ging de afbraak van het resterende gedeelte van de Morandibrug van start. Wat er tot nu toe nog overbleef van het viaduct, twee grote torens, samen goed voor een massa van 4.500 ton beton en staal, is nu ook gecontroleerd opgeblazen.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

3.400 mensen geëvacueerd

Daarvoor zijn 3.400 mensen uit de omgeving geëvacueerd en werden alle wegen in een straal van 300 meter afgesloten. De gecontroleerde explosie was gepland om 9 uur, maar de knop werd met 40 minuten vertraging ingedrukt. De hulpdiensten wilden er namelijk zeker van zijn dat iedereen in de nabije omgeving uit de gevarenzone was vertrokken.

Specialisten plaatsten explosieven op de benen van de brug. Eromheen werden tientallen grote watertanks geplaatst om via een soort "watermuur" de massa fijn stof op te vangen die bij ontploffing vrijkwam. In nauwelijks enkele seconden waren de brugresten verdwenen.

(Lees verder onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

Nieuwe brug in het voorjaar

In december vorig jaar werd trouwens de Italiaanse toparchitect Renzo Piano aangeduid om een nieuw viaduct te bouwen. Dinsdag is daarvoor symbolisch het betonwerk voor een van de pijlers gemaakt. Tegen het voorjaar van 2020 zou de nieuwe brug er moeten staan.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen