Rock Werchter dag 2: The Cure vuurt batterij klassiekers af, Whispering Sons debuteert en Warhola valt plots in 

The Cure heeft op de tweede festivaldag van Rock Werchter een uitgebreid headlinerconcert gegeven. Gedurende meer dan twee uur is nagenoeg de hele hitcatalogus van de Britten gepasseerd. Vroeg op de middag is de Werchtercarrière van het Belgische Whispering Sons meteen gestart op het hoofdpodium. En Warhola is last minute opgetrommeld voor een vervangingsconcert.

Hoe vrouwelijk het Werchterpubliek op donderdag was, met headliner P!nk, zo mannelijk is het vanavond, met headliners The Cure en Tool. Het aantal band-T-shirts van beide groepen is (naast het aantal petjes en andere hoofddeksels tegen de zomerse warmte) niet te tellen. Naar het concert van de Britse new wavers wordt door veel mensen uitgekeken. Ze zijn een van de weinig artiesten die van de jaren 80 tot nu in elk decennium op het Werchterpodium hebben gestaan.

Een concert van ruim twee uur: dat biedt mogelijkheden. Robert Smith - met kenmerkende haardos en make-up - begint eerder rustig en beheerst aan de show. Zonder veel franjes, maar wel oerdegelijk. Op een knappe lichtshow na is de visuele omkadering eerder sober. Een contrast van formaat met headliner P!nk donderdag.

Op een eerste meezingmoment is het wachten tot "In between days", na een klein uurtje, en uiteraard het tijdloze "A forest", opgeleukt door visuals van bomen en groene belichting. Smith en de zijnen weten hoe ze hun publiek kunnen plezieren en maken er na een trage intro een breed uitgesponnen versie van.

Het duurt eigenlijk tot de bisronde voor Smith helemaal loskomt, en ver van zijn microfoonstatief de rest van het podium gaat verkennen. De grapjas in de frontman komt naar boven wanneer hij de wei "een bisronde van nog eens 90 minuten belooft". Zo ver komt het niet, maar klassiekers "Lullaby", "Friday I'm in love", en "Boys don't cry" heeft hij wel nog achter de hand. Tussen enkele lange synthesizerpartijen en een indrukwekkende gitaarsolo van Robert Smith in. They've still got it.

Ze zijn talrijk aanwezig, maar wie zijn de fans van The Cure? Wij spraken voor het concert met bewonderaars van alle generaties:

Videospeler inladen...

Wie eerder gebrand is op een nostalgische popavond, kan tijdens The Cure terecht in The Barn voor het concert van Australische diva Kylie Minogue. Haar komst naar Rock Werchter is niet onbesproken. Maar de tent staat vol. 

Tekenen voor de tweede ronde headliners na middernacht: Tool op het hoofdpodium, en Robyn in Klub C. Amerikaanse metal vs. elektropop van Zweedse makelij.

Naar Tool heeft een massa bezoekers uitgekeken. Het populairste band-T-shirt van deze editie van Rock Werchter tot dusver is ongetwijfeld die van Tool. Het is al 12 jaar geleden dat de metalgroep een concert heeft gespeeld in ons land. Ze brengen een opvallende lichtshow mee naar Werchter, en psychedelische animaties waar een mens zo laat op de avond maar beter niet te lang naar kijkt.

Een heel ander publiek trekt dan weer weg van het hoofdpodium om in een zweterige Klub C Robyns comebackalbum "Honey" te gaan ontdekken. De Zweedse is een podiumbeest en heeft met "With every heartbeat", "Dancing on my own" en "Call your girlfriend" enkele recente elektrohits op haar naam staan. Wie zin had om de benen (en haren, zie foto) los te gooien, die wist waarheen. 

Invaller van Rock Werchter 2019: Warhola

Niet op de festivalaffiche dit jaar, en toch in Klub C: Warhola. Oliver Symons werd eergisteren pas met zijn soloproject opgetrommeld, om Jessie Reyez te vervangen. "Woensdagavond belde mijn manager met de vraag, maar eigenlijk had hij toen zelf al toegezegd", lacht Symons. "Eigenlijk had ik vandaag een repetitie gepland met Bazart, voor ons optreden morgen in Nederland, maar dat is anders uitgedraaid. Ik heb er niet lang over moeten nadenken."

Videospeler inladen...

Ondanks de bijzonder korte en atypische voorbereiding, speelt Warhola ook een cover. Symons eert met zijn kenmerkende hoge stem de recent overleden Franse producer Philippe Zdar van Cassius, met een zwoele en trage versie van hun hit "I love you so". "Hij heeft enorm veel bereikt, als producer en artiest, dus ik denk dat hij voor veel bands die hier staan een voorbeeld is, en ook voor mij", aldus Symons.

Naast zijn eigen nummers, waaronder "Promise" en "Jewels" regelt Symons ook nog een verrassingsbezoek van twee muzikale vrienden. Voor het laatste nummer "Look at me", dat hij heeft opgenomen met de Antwerpse rapper Glints en Tessa Dixson, heeft hij behalve Glints ook Stefanie Callebaut van SX mee als gastzangeres. 

"Noodgedwongen, want vaste Tessa is in Marokko en raakte hier niet op tijd", verklaart hij die keuze. "Er was zelfs geen tijd om te repeteren", geeft hij toe. "Een samenwerking tussen SX en Warhola, wie weet? Ik vind het altijd leuk om samen met anderen aan muziek te werken."

Videospeler inladen...

Whispering Sons debuteert op hoofdpodium

Na Black Box Revelation en Zwangere Guy op donderdag, is er ook vrijdag in de vroege middaguren een speciale rol weggelegd voor een Belgische band. Whispering Sons mag het hoofdpodium openen. Naast Balthazar op zondag zijn ze de enige Belgen die dit jaar op het grootste Werchterpodium spelen.

Voor de zangeres van Whispering Sons Fenne Kuppens is het zelfs de eerste keer tout court dat ze een voet zet op de wei van Werchter, zo vertelt ze Canvas in een reportage over Rock Werchter 2019. Een dubbele primeur dus voor de Limburgse groep. Ze geven trouwens een blik achter de schermen van hun Werchterdebuut via de stories op de Instagramaccount van VRT NWS. (klik daarvoor op de profielfoto van onze account, het logo van VRT NWS)

Voor een Belgische opener komen festivalgangers met plezier wat vroeger naar de festivalwei. Fenne Kuppens is met haar spierwitte outfit (tuniek én broek) het stralende middelpunt op het podium. Een mooi contrast met de duistere new wave die Whispering Sons brengt. Een blik vol ongeloof, en haar hoofd dat regelmatig “nee” schudt, spreken boekdelen. 

Maar Kuppens' gretigheid wint het gaandeweg van haar schuchterheid. Met haar diepe stem lokt ze het publiek dichter naar het podium toe. Bindteksten beperkt een timide Kuppens tot het strikte minimum. Genieten van die eerste Werchter lijkt ze des te meer te doen. In de loop van het concert ontbolstert ze tot een podiumbeest. Energiek en charismatisch, inclusief veel expressieve blikken. “I don’t want to forget, I don’t”, zo klinken haar symbolische laatste woorden. 

Het Meezingmoment van Weezer

In afwachting van de headliners heeft Weezer in de namiddag zijn comeback gemaakt op het hoofdpodium. De Amerikanen doen dat niet enkel met hun eigen nummers, maar ook met een batterij covers. Zoals het enorm geliefde "Africa" van Toto, een nummer dat sinds zijn notering in De Tijdloze van Studio Brussel aan een opmars bezig is.

Ook "Happy together" van The Turtles moet eraan geloven. Er wordt tot diep op de festivalwei meegebruld en geklapt. Wie door de zon nog niet was opgewarmd voor de tweede festivalvond, dan wel door de doortocht van Weezer. 

En dan is er nog de processierups

Op de eerste festivaldag hebben ze een bijrol gespeeld in de marge, en ook op dag twee zijn ze gesignaleerd: de processierupsen. Voor alle duidelijkheid: momenteel zijn er geen berichten over festivalgangers met brandwonden. De haartjes van die rupsen kunnen nochtans lelijke brandwonden veroorzaken. Alle haarden zijn voorlopig aangepakt, benadrukt woordvoerder Nele Bigaré. Bij het Rode Kruis hebben ze geen weet van slachtoffers.

Jelle Wouters, de burgemeester van Rotselaar (CD&V), benadrukt dat processierupsen normaal zijn in de natuur in deze tijd van het jaar. "Waakzaamheid is belangrijk. Ik heb aan de security gevraagd om ook naar boven in de bomen te kijken", vertelt hij aan VRT NWS.

Gisteren is een tijdlang een klein deel van het festivalterrein afgesloten geweest voor een uitbraak van de rupsen. De brandweer heeft die toen snel kunnen verwijderen. Wouters benadrukt dat het volledige terrein en de campings open zijn. "Het kan wel zijn dat er tijdelijk af en toe een stukje wordt afgesloten om de hulpdiensten comfortabeler te laten werken, wanneer een nieuw nest moet worden vernietigd."

Hij wijst er ook op dat er deze editie wellicht een groter gevaar is dan de processierups: de zon. "De uv-index is heel hoog", legt hij uit. "Dat kan leiden tot brandwonden en een zonneslag. Het is dus heel belangrijk dat mensen zich regelmatig insmeren met een hoge factor en een hoofddeksel dragen."

Meest gelezen