Een vrouw neemt een selfie vanop 314 meter hoogte, met op de achtergrond Bangkok.
AFP or licensors

Selfies eisen vijf keer meer levens dan aanvallen door haaien

Selfies, die de laatste tien jaar over heel de wereld razend populair zijn geworden, hebben de laatste jaren vijf keer meer mensenlevens geëist dan aanvallen door haaien. En het dodental stijgt nog elk jaar, nu de camera's in de smartphones meer mogelijkheden bieden en selfiesticks het bereik van mensen vergroten, zodat ze nog grotere risico's gaan nemen om het perfecte plaatje te kunnen schieten. 

Tussen oktober 2011 en november 2017 zijn wereldwijd minstens 259 mensen omgekomen bij het nemen van een selfie volgens het Journal of Family Medecine and Primary Care uit India, terwijl in dezelfde periode slechts 50 mensen gedood werden door haaien.

Overigens zijn haaien lang niet de gevaarlijkste dieren voor de mens in de zee, en is de kans om om te komen door een aanval van een haai erg klein, 'Jaws' is geen documentaire, maar dit terzijde. 

Vrouwen nemen de meeste selfies, maar jonge mannen, die meer geneigd zijn risico's te nemen, maken driekwart van de dodelijke slachtoffers uit - door te verdrinken, ergens tegen te botsen, te vallen of door het nemen van een selfie te combineren met het gebruik van een geladen vuurwapen. 

Een bord dat het gebruik van selfiesticks verbiedt op een perron in Japan.
Alexander Klink/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

India ver voorop

India, met een bevolking van meer dan 1,3 miljard mensen en 800 miljoen gsm's, heeft het treurige record voor het aantal mensen dat omgekomen is terwijl ze zichzelf aan het fotograferen waren, met een totaal van 159 tot nu toe.

Dat is meer dan helft van het totaal, en het hoge aantal weerspiegelt de voorliefde van de Indiërs voor groepsfoto's en de jonge bevolking van het land, altijd geneigd om meer risico's te nemen dan ouderen. 

In India zijn groepen jongeren geraakt door een trein terwijl ze foto's van zichzelf aan het nemen waren, of verdronken toen hun boot zonk terwijl ze druk bezig waren met hun gsm-camera's. De situatie is zo erg geworden dat er op verschillende plaatsen in het land 'no-selfie-zones' zijn ingesteld, in Mumbai alleen al 16. 

India wordt op een ruime afstand gevolgd door Rusland met 16 'selfie-doden' en de Verenigde Staten met 14.

In Rusland zijn mensen van bruggen en hoge gebouwen gevallen, hebben mensen zichzelf doodgeschoten en er zijn er zelfs gestorven in een ontploffing omdat het hen een goed idee leek een selfie met een landmijn te nemen. De Russische politie verspreidde in 2015 een gidsje 'hoe veilig selfies nemen'.

In de Verenigde Staten zijn de meeste 'selfie-doden' mensen die zichzelf doodschieten terwijl ze met een vuurwapen de perfecte pose zoeken.

Een aantal anderen zijn in de Grand Canyon te pletter gestort omdat ze te dicht bij de rand hun evenwicht verloren. En ook in het Yosemite National Park in Californië werden verleden jaar de lichamen van twee Indiase toeristen gevonden aan de bodem van een klif, een populair uitkijkpunt, nadat wandelaars de hulpdiensten gemeld hadden dat er op de top van de klif camera-apparatuur dicht bij de rand lag. 

In Kroatië gebruikten de hulpdiensten Twitter om de toeristen te vragen "te stoppen met het nemen van idiote en gevaarlijke selfies" nadat een Canadees als bij mirakel een val van 75 meter overleefd had in het Nationaal Park Plitvice-meren.

In januari van dit jaar ten slotte overleed de Taiwanese sociale media beroemdheid Gigi Wu, nadat ze in een ravijn gevallen was in het Yushan Nationaal Park in haar land. Wu stond bekend als de 'Bikini Climber' omdat ze selfies nam van zichzelf in bikini op een bergtop, en die dan postte op sociale media. Ze had na haar val nog met een satelliettelefoon vrienden kunnen bellen om te zeggen dat ze ernstig gewond was en haar benen niet meer kon bewegen, maar ze was al overleden aan onderkoeling voor de hulpdiensten, gehinderd door het slechte weer, haar eindelijk konden bereiken. 

Gigi Wu op een bergtop in 2016.
Facebook

Macabere en ongepaste selfies

Zelfs als ze geen fatale afloop kennen, kunnen selfies nog wel behoorlijk macaber zijn. 

In 2014 veroorzaakte een Braziliaanse vrouw opschudding op sociale media toen ze een glimlachende selfie nam voor de doodskist van presidentskandidaat Eduardo Campos bij zijn begrafenis. 

En ook de Braziliaanse 'influencer' Sueli Toledo beroerde de online-gemoederen toen ze een foto op Instagram postte met als onderschrift: "Mijn look vandaag voor de begrafenis van een super vriend". 

Nog in Brazilië werd er verontwaardigd gereageerd toen een aantal jongeren lachende selfies postten op Facebook, die ze genomen hadden in een bus vol doodsbange passagiers, die zich op de grond hadden geworpen tijdens een schietpartij.  

Selfies op plaatsen die beschouwd worden als gewijd of heilig, vooral als ze de doden eren, kunnen ook wenkbrauwen doen fronsen. 

In het vroegere nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen zijn selfies toegestaan, maar het personeel van het museum zal niet aarzelen contact op te nemen met mensen die selfies posten die als ongepast beschouwd worden. 

En in zowat heel de wereld hebben getuigen van verkeersongevallen selfies bij de crash gepost, iets wat algemeen beschouwd wordt als lomp en gevoelloos.  

Een bord in Amatrice in Italië, waar bij een aardbeving meer dan 300 doden vielen. Op het bord dat door de gemeente is geplaatst, staat 'No selfie - plaats van respect!'.
ANSA

Bron van ergernis

Meer en meer werken selfies nemende toeristen op de zenuwen van de plaatselijke bevolking - zelfs in toeristische trekpleisters. 

Zo waren de inwoners van de schilderachtige Rue Cremieux in Parijs de constante stroom van selfies nemende toeristen voor hun ramen zo beu, dat ze zelf een Instagram-account begonnen zijn waar ze foto's posten van de toeristen die de meeste absurde poses aannemen, begeleid van snedig commentaar. 

In Hongkong gingen de inwoners van het kleurrijke Quarry Bay appartementencomplex nog een stapje verder: ze hingen borden op waarop stond dat foto's en selfies verboden waren.  

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft een campagne gelanceerd voor een 'digitale ontwenningskuur', en het Belvedere Museum in de stad is dan weer proactief.

Het museum heeft een grote kopie van het meesterwerk 'De Kus' van Gustav Klimt opgehangen in de buurt van het origineel, en er een enorme rode hashtag aan toegevoegd. Bedoeling is dat de bezoekers daar hun selfie kunnen nemen, naast of voor de kopie, en dat ze vervolgens rustig, met hun eigen ogen, echt kijken naar het originele kunstwerk.

Bron: Agence France-Presse (AFP).

Een vrouw neemt een selfie bij een (traag) rijdende trein in het beroemde 'treinstraatje' in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.
AFP or licensors

Meest gelezen