BELGA/VIDAL

Studio 100-bazen Hans Bourlon en Gert Verhulst krijgen Vlaams ereteken

Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, krijgen 16 verdienstelijke Vlamingen een ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Onder hen onder meer Studio 100-bazen Hans Bourlon en Gert Verhulst, wielrenner Stig Broeckx en actrice Chris Lomme. Dat heeft de ontslagnemende Vlaamse regering beslist.

Het is de vijfde keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. "Het is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen", zegt afscheidnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Het Vlaamse ereteken verleent geen voorrechten en er is ook geen geldprijs aan verbonden. Elke Vlaamse minister mag een kandidaat (of meerdere kandidaten) voordragen. Het vroegere verschil tussen gewone eretekens en grote eretekens is intussen geschrapt omdat het onderscheid werd gezien als verwarrend en arbitrair.

Dit jaar krijgen 16 Vlamingen een ereteken. Het gaat om: Anneleen Lenaerts (harpiste), Lode Wils (emeritus hoogleraar en geschiedschrijver van de Vlaamse Beweging), Françoise Chombar (CEO van Melexis), Georges Monard (gewezen secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs), Hans Bourlon en Gert Verhulst (die samen één ereteken krijgen als CEO's van Studio 100), Chris Lomme (actrice), Dirk Rombaut (directeur van Passwerk), Vincent Leus (gedelegeerd bestuurder van het Fonds Emilie Leus), Paul Vande Walle (ere-voorzitter van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen), Jean-Pierre Van Baelen (gedelegeerd bestuurder van Openluchtopvoeding OLO), Jurn Verschraegen (directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen), Ajit Shetty (ere-voorzitter van Janssen Pharmaceutica nv), Vic Baron Swerts (ondernemer en oprichter van Soudal nv), Bart van Wijmeersch (neuroloog en MS-expert), Stig Broeckx (wielrenner), Jean-Pierre Kruth (professor en wereldautoriteit op het vlak van 3D-printing).

Meest gelezen