Tot 5 jaar cel voor mensensmokkelaars die bijna 200 mensen naar Verenigd Koninkrijk smokkelden

In Brussel zijn acht Soedanezen en Eritreeërs veroordeeld voor mensensmokkel. Ze kregen straffen tot 5 jaar cel. Volgens de rechtbank gaat het om een goed georganiseerde criminele organisatie die misbruik maakte van slachtoffers die naar het Verenigd Koninkrijk wilden doorreizen. 

De bende smokkelde net geen 200 mensen naar het Verenigd Koninkrijk tussen juli en oktober 2018. Ze kregen daarbij hulp van Belgische burgers die voor opvang zorgden, maar die mensen werden niet vervolgd door het parket. Het onderzoek ging van start nadat de politie in juli vorig jaar verschillende mensen die illegaal in het land verbleven arresteerde in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. Speurders ontmantelden nadien een netwerk van mensensmokkelaars dat transmigranten ronselde in het Maximiliaanpark. 

De slachtoffers, die 500 tot 2.500 euro betaalden, moesten vanuit Brussel de trein nemen naar Rochefort-Jemelle om vervolgens te voet via een oude spoorlijn naar de parking van Wanlin langs de E411 stappen. Na die tocht van 15 kilometer werden ze in vrachtwagens en volgens de rechtbank ook in koelwagens geladen die naar het VK reden. "Mensensmokkel is een misdrijf dat moreel zeer verwerpelijk is en de openbare veiligheid en de fysieke integriteit van de slachtoffers in het gedrang brengt", aldus de rechter in het vonnis. 

Mensensmokkel is een misdrijf dat moreel zeer verwerpelijk is en de openbare veiligheid en de fysieke integriteit van de slachtoffers in het gedrang brengt

Rechter

Drie kopstukken van de bende werden veroordeeld tot 5 jaar cel. Vijf andere beklaagden kregen straffen tussen 2 jaar en 40 maanden cel. "Dit zijn zeer zware straffen", reageert advocate Joke Callewaert, die een van de beklaagden verdedigde. "De rechtbank wil hiermee een halt toeroepen aan mensensmokkel, maar dat gebeurt niet door zware straffen op te leggen. Dit is ook geen grote professionele bende mensensmokkelaars. Dit zijn jongeren uit Soedan, die komen uit een land waar er oorlog is en onlangs nog een staatsgreep is gebeurd. Zij zijn zelf slachtoffer van de oorlog en willen ook doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk omdat ze denken dat het daar een paradijs is."

Dit is geen grote professionele bende mensensmokkelaars

Advocate Joke Callewaert

De advocaat van een van de hoofdbeklaagden, Jesse Van den Broeck, laat weten dat hij wel akkoord is met de strafmaat, maar hij stelt zich wel vragen bij hoe de zaken gelopen zijn in dit proces: "Het Openbaar Ministerie is heel selectief, willekeurig geweest bij de vervolging. De burgers die voor opvang gezorgd hebben, werden niet vervolgd. Dat lijkt wel een politieke keuze. En essentie heeft mijn cliënt hetzelfde gedaan als zij. Op die manier krijgen we natuurlijk een duaal strafrecht."

Het Openbaar Ministerie is heel selectief, willekeurig geweest bij de vervolging 

Advocaat Jesse Van den Broeck

Meest gelezen