Videospeler inladen...

Netbeheerder Elia waarschuwt voor stroomtekort vanaf 2023

Al vanaf 2023 dreigt in ons land een stroomtekort. Dat blijkt uit een nieuwe studie van hoogspannings­netbeheerder Elia. Eind 2022 en midden 2023 gaan de eerste 2 kernreactoren dicht. Die vervangen wordt almaar moeilijker.  Vooral omdat we vanuit de buurlanden almaar moeilijker stroom zullen kunnen importeren omdat die zelf ook meerdere grote centrales zullen sluiten. Elia roept onze overheden dan ook op dringend werk te maken van een betere stroombevoorrading.

Op 1 oktober 2022 sluit onze eerste grote kernreactor Doel 3. In juni 2023 volgt al Tihange 2. Samen zijn beide reactoren goed voor een derde van de Belgische nucleaire capaciteit.

Zal er dan nog voldoende stroom zijn? Nee, blijkt uit een nieuwe studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia.  Er zal  1000 megawatt extra nodig zijn vooral omdat we almaar moeilijker stroom kunnen importeren uit de buurlanden.

Verrast door de Duitsers

Hoe komt dat? “Naast de sluiting van de kernreactoren is er ook nog eens de kolenuitstap in Duitsland”, vertelt Chris Peeters, CEO van Elia. Die uitstap komt niet als een verrassing. Vroeg of laat zouden onze buurlanden hun kolencentrales sluiten. Zo zullen er in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de komende jaren meerdere kolencentrales verdwijnen.  Die plannen waren al bekend. Tot de Duitsers besloten sneller te gaan.  Tegen 2022 moeten al flink wat Duitse bruin- en steenkoolcentrales weg.

Bovendien sluit Duitsland ook meer koolmijnen dan verwacht. In totaal zullen de Duitsers tegen 2022 8 gigawatt extra centrales uitleggen. Dat is te vergelijken met maar liefst acht grote kernreactoren. Stroom die Duitsland ons totnogtoe kon leveren, maar binnenkort dus niet meer.

Bovendien maakt volgens Elia die stroom net het verschil tijdens de stroomcrisis van vorig najaar. Toen waren we maar liefst 6 kernreactoren kwijt, maar hielpen de Duitsers en de weersomstandigheden (het was een zeer zachte winter) ons uit de nood.

Elia roept onze overheden dan ook op dringend werk te maken van een betere stroombevoorrading.  Alle middelen zullen moeten worden ingezet: nieuwe gas- of andere stroomcentrales, extra groene stroom, stroomopslag, extra import of het uitleggen van grote stroomverbruikers wanneer een tekort dreigt.   Want de nood wordt blijkbaar almaar hoger en de klokt tikt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen