Aquaflanders: "Er zijn deze zomer geen beperkingen op til, maar wees spaarzaam met kraanwater" 

Aquaflanders, de federatie van Vlaamse water­maatschappijen, verwacht deze zomer geen watertekort. Toch roept ze op om verstandig om te gaan met leidingwater. Vorig jaar was er in ons land een periode van grote droogte. Toen werden enkele maatregelen genomen om te vermijden dat er geen water meer zou zijn. Maar deze zomer komt het mogelijk niet zo ver. 

Het is al enkele dagen warm, voor sommigen heet, en een verfrissende regenbui blijft voorlopig uit. Daarom vullen we met z'n allen zwembadjes om toch even af te koelen. Maar hoelang kunnen we dat nog blijven doen? Vorig jaar was het extreem droog en werd het gebruik van leidingwater aan banden gelegd. Komt het dit jaar ook zover? 

Grondwaterpeil in 2018 op historisch dieptepunt

In 2018 was zowel de zomer als de winter heel erg droog. Daardoor werden de waterreserves niet aangevuld en stonden de grondwaterpeilen op een historisch dieptepunt.

Kraanwater is een grand cru en je moet het niet verspillen aan auto's wassen of gazons besproeien

Carl Heyrman, Aquaflanders

2019 is een normaal jaar qua neerslag, al viel er niet genoeg regen om het watertekort van 2018 weg te werken. "Maar grote problemen op vlak van leidingwater verwachten we niet", zegt Carl Heyrman van Aquaflanders. "De spaarbekkens zijn op dit moment volledig gevuld, maar we moeten nu ook niet overdrijven."

Volgens Aquaflanders ziet het er dan ook naar uit dat er deze zomer geen beperkingen komen. Al roept de federatie wel op om spaarzaam om te gaan met kraanwater en het niet te verspillen. "Kraanwater is een grand cru en je moet het niet gebruiken om gazons te besproeien of de auto te wassen."

Deel uw plonsbadje met de buren

Carl Heyrman, Aquaflanders

En wie zich afvraagt of dat verfrissend zwembadje wel nog kan. Wel, daarvoor heeft Aquaflanders volgende tips: "Ga verstandig om met plonsbadjes, deel eventueel met de buren. En als het spelen voorbij is, kieper het water niet in het gazon."

Meest gelezen