"Zijn er moeilijke periodes geweest? Zeker en vast. Maar die hebben we samen overwonnen"

Hij was in 1999 een van ’s werelds best betaalde voetballers, zij was een van de rijkste jonge Britten in de amusementswereld. Het huwelijk van Manchester United-sterspeler David Beckham en Spice Girl Victoria 'Posh' Adams moest op 4 juli dan ook niets anders dan glamour, glitter en grandeur uitstralen. Iets wat veel Britten gemist hadden bij het huwelijk van de Britse prins Edward en zijn Sophie Rhys-Jones, een kleine maand eerder. Het mocht dit keer wel wat kosten, want OK! Magazine zou, volgens diverse tabloids, om en bij één miljoen pond hebben neergelegd voor een exclusieve reportage van het huwelijksfeest. Waarvan Posh, toen 25, en Becks, 24, ongeveer de helft gebruikt zouden hebben om hun feestje te betalen. De media wereldwijd smulden 20 jaar geleden alvast van het huwelijk van deze "nation’s sweethearts".

Beckham en Adams hadden elkaar enkele jaren voordien leren kennen. Victoria Adams: "Wat ik vanaf het begin geweldig aan David vond was dat, toen ik hem voor het eerst ontmoette, al de andere voetballers van zijn team na de wedstrijd in de bar iets aan het drinken waren, terwijl hij daar aan een tafeltje bij zijn moeder, vader en zus zat. Dat vond ik fijn. Ik hou van mijn familie, hij van de zijne, dus dat zat onmiddellijk goed." (Glamour, juni 2015) Begin 1999 verloofde het koppel zich en op 4 juli was het dus zover.

Plaats van afspraak 20 jaar geleden was een 15e eeuws kasteel in Luttrellstown, nabij Dublin, dat aan ongeveer 16.500 euro per dag kon afgehuurd worden. Daar werd ook een heus tentenkamp opgebouwd, vooral om paparazzi in de overvliegende helikopters te verhinderen hun werk te doen. Onnodig, zo bleek later, omdat de luchtvaartautoriteiten in Dublin het luchtruim boven het kasteel tijdelijk tot verboden gebied hadden verklaard.

Het huwelijk werd alvast voorafgegaan door bruidsjurkproblemen. Zo dacht Adams haar jurk cadeau te krijgen van ontwerper Antonio Berardi. Toen die haar alsnog de rekening presenteerde, moest in extremis nog naar een 'betaalbare jurk' gezocht worden. Uiteindelijk werd het een traditionele, ivoorkleurige zijden jurk met een handgeborduurd en bepareld corset. De schouderloze jurk, met een sleep van zes meter, werd ontworpen door de Amerikaanse bruidscouturier Vera Wang. Het corset moest Adams alvast een wespentaille van 45 centimeter geven. Adams zou 60.000 pond voor de jurk betaald hebben. Een diamanten tiara zorgde voor de 'final touch'.

Om het bruidspaar zoveel mogelijk te laten schitteren in maagdelijk wit, werd aan de gasten gevraagd om overwegend in donkere, liefst zwarte kleren op te dagen. Om dit te garanderen huurde Adams de stylist van de Spice Girls in. Voor de festiviteiten zelf, inclusief het loslaten van spierwitte  duiven, werden de bruiloftsdesigners van 'Bentley Entertainment' ingehuurd. Die zorgden voor een heus sprookje met gouden zetels, een gouden wiegje voor de 4 maanden oude zoon Brooklyn en een orkest van liefst 18 muzikanten.

Het kerkelijk huwelijk vond plaats in een kapel op het gigantische domein, met slechts een handvol intimi. Voor de receptie daagden een 230-tal genodigden op. Die brachten weinig geschenken mee, omdat de kersvers gehuwden liever waardebonnen kregen.

Dat over het huwelijk wereldwijd bericht werd, leek een logisch gevolg van de uitgebreide berichtgeving over Beckham en Adams in de tabloids sinds hun relatie. David Beckham: "We vonden dat we het toen zo moesten doen. Onze kleren waren eigenlijk wel gewaagd. Maar Victoria zag er heel goed uit. Maar als ik naar mezelf kijk? Wat ging er toen door mijn hoofd? Ik zag eruit als een van die jongens uit "Dumb and dumber", toen zij ook in belachelijke kleren naar een feestje gingen. Ik had zelfs een grote paarse hoed. Ongelooflijk." (BBC Radio 4, januari 2019)

Moeilijke periodes maken nu eenmaal deel uit van een relatie

Twintig jaar later is het koppel nog steeds getrouwd, ook al gingen ze soms door moeilijke periodes. David Beckham: "We blijven bij elkaar omdat we van elkaar houden. Zijn er moeilijke periodes geweest? Zeker en vast. Maar we kennen elkaar beter dan wie dan ook en dus beslissen we om onze problemen uit te praten. En we hebben 4 geweldige kinderen. We hebben een fantastisch leven. Moeilijke periodes maken nu eenmaal deel uit van een relatie. Van een huwelijk. Van het hebben van kinderen. Van het delen van de verantwoordelijkheden. Als er discussies zijn, lossen we die op als een geheel. Samen. Blijven we samen omdat we een merknaam geworden zijn? Nee, zeker niet." (BBC Radio 4)

"Een huwelijk is sowieso hard labeur. Iedereen weet dat. Ook wij, die intussen toch al zolang bij elkaar zijn. Maar je moet aan je relatie blijven werken, ook al ga je doorheen een moeilijke periode of zie je elkaar een lange tijd niet." (The Project, oktober 2018)

"Ik heb geleerd om alle negatieve dingen die over ons gezegd worden te negeren. Als je elkaar door en door kent, als je fantastische vrienden en een fijne familie hebt die jou steunen, het enige wat wij dan moeten doen is onze kinderen beschermen. En we zijn heus wel trots op ons gezin." (The Project)

Meest gelezen