150 agenten verplicht naar Dossinkazerne

De top van de federale politie stuurt 150 agenten verplicht naar de Dossinkazerne in Mechelen. Dat is een museum rond mensenrechten en de Holocaust. Aanleiding is een racismeklacht van een politieman tegen zijn collega's.

Een politieman van de wegpolitie Reyers in Brussel diende een klacht in omdat zijn diensthoofd en minstens één andere collega zich schuldig hadden gemaakt aan racisme. De klacht werd geseponeerd wegens een gebrek aan bewijzen. De collega kreeg een overplaatsing op een andere dienst.

Door het incident vroeg de top van de federale politie de baas van de wegpolitie Reyers toch een actieplan rond diversiteit uit te werken. Hij koos in januari voor een verplichte opleiding in de Kazerne Dossin in Mechelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dat een transitkamp van waaruit meer dan 25.000 joden naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Vandaag is het een museum en documentatiecentrum over de Holocaust.

Toen bleek dat Dries Van Langenhove, onafhankelijk kamerlid voor Vlaams Belang, twee weken geleden als  voorwaarde voor zijn vrijlating ook een bezoek aan de Dossinkazerne kreeg opgelegd, trok de commissaris de maatregel weer in. Hij was bang dat de politie op één lijn met uiterst rechts zou worden geplaatst.

Maar volgens Sarah Frederickx, woordvoerster van de Federale Politie, is die angst nergens voor nodig. "Die 150 agenten worden helemaal niet gestraft. Het gaat om een interne maatregel binnen een actieplan diversiteit. We hebben dan ook al jaren een opleidingsaanbod in de kazerne, specifiek gericht op politieagenten. Integriteit is niet enkel in het begin van hun opleiding belangrijk maar ook tijdens hun loopbaan".  De top van de Federale Politie is dan ook teruggekomen op de beslissing van de commissaris.

Meest gelezen