Videospeler inladen...

Kapitein van Sea-Watch 3 opgepakt nadat schip was aangemeerd in Lampedusa

Een reddingsschip van de Duitse ngo Sea-Watch met 40 migranten en vluchtelingen aan boord is afgelopen nacht aangemeerd in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa, ondanks een verbod van de Italiaanse overheid. De kapitein van het schip is opgepakt. In een videogesprek met journalisten kort voor het aanmeren zegt ze dat ze geen andere oplossing meer zag.

De Sea-Watch 3 had tientallen mensen aan boord, die ruim twee weken geleden werden gered voor de Afrikaanse kust. Het schip lag al een tijdlang voor de kust van Lampedusa, maar mocht van de autoriteiten niet in Italiaanse wateren komen.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA probeerde de Italiaanse politie met een boot verschillende keren te vermijden dat het schip de haven binnenkwam. De boot van de politie moest uiteindelijk aan de kant gaan om te voorkomen dat hij geklemd zou worden tegen de kade.

"Basta! Op dit moment is de SeaWatch3 de haven van Lampedusa binnen aan het komen", tweette de ngo toen de boot de haven bereikte. "Het is bijna zestig uur geleden dat we de noodtoestand uitriepen. Nogmaals is het aan ons, aan kapitein Carola Rackete en haar bemanning, om de veertig mensen in veiligheid te brengen".

Rackete is opgepakt door de politie. Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar medeplichtigheid aan illegale immigratie en overtreding van het zeerecht. De veertig migranten en vluchtelingen aan boord zijn intussen van boord mogen gaan. Een woordvoerder van de hulporganisatie zegt dat ze uitgeput zijn. Vijf Europese landen hebben aangeboden om ze op te vangen: Finland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal.

De Sea-Watch 3 vaart op de Middellandse Zee om migranten te redden voor de kust van Libië, waar dit jaar al meer dan 350 mensen verdronken. De Italiaanse regering stelt dat dat mensensmokkel bevordert. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen