Een van de Boeing 737 MAX-toestellen van Tui Fly die sinds april aan de grond staan op de luchthaven van Zaventem.

Boeing 737 MAX blijft zeker tot eind dit jaar aan de grond in ons land

Het vliegtuigmodel Boeing 737 MAX blijft in ons land al tot eind dit jaar aan de grond. Dat heeft de Belgian Civil Aviation Authority (BCAA), de Belgische toezichthouder op de vliegveiligheid, beslist. Alle 737 MAX-toestellen staan sinds april wereldwijd aan de grond na twee dodelijke ongelukken in minder dan een half jaar tijd.

Eind oktober stortte een 737 MAX van de Indonesische maatschappij Lion Air neer in de Zee van Java, 189 personen kwamen om. Op 10 maart stortte een 737 MAX-toestel van Ethiopian Airlines neer met 157 personen aan boord. Ook zij kwamen allemaal om. De oorzaak was allicht een probleem met een sensor die de neus van het vliegtuig naar beneden drukte.

Sinds het tweede ongeluk worden wereldwijd alle 737 MAX-toestellen aan de grond gehouden in afwachting van een oplossing voor het probleem met de sensor. Boeing werkt aan nieuwe software voor het systeem. Intussen zijn nog andere problemen opgedoken, die eenvoudig konden worden opgelost.

Eerder deze week ontdekte de Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, een nieuw potentieel risico. Als gevolg daarvan zit een zogenoemde certificeringstest van de 737 MAX er op korte termijn niet in. Dat is een reeks van tests die een toestel moet doorstaan alvorens het de toestemming krijgt om te mogen vliegen.

De Belgische toezichthouder heeft in navolging van andere landen nu beslist om de 737 MAX zeker tot 30 december aan de grond te houden. In ons land vliegt enkel TUI fly met de Boeing 737 MAX. De vier toestellen staan op het tarmac van Brussels Airport.

Meest gelezen