Boerenbond vreest voor gevolgen van vrije invoer vlees, gevogelte en suiker uit Zuid-Amerika na nieuw handelsakkoord

De Boerenbond is bezorgd over de gevolgen van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de zogeheten Mercosur-landen. Dat zijn Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Door dat akkoord kunnen Europese auto's en machines zonder heffingen uitgevoerd worden naar die landen, in ruil voor vrije invoer van hun landbouwproducten in de Europese Unie. 

20 jaar is er over onderhandeld. Nu is er een akkoord bereikt. Al moet dat wel nog bekrachtigd worden door het Europees Parlement. Maar de Boerenbond is duidelijk al ongerust. "Het ziet er naar uit dat landbouw de prijs zal betalen voor meer goederen en diensten. "Eigenlijk heeft men Europese auto's en machines uitgewisseld voor koeien, kippen en suiker", zegt Pieter Verhelst, die het dossier voor de Boerenbond heeft gevolgd. Het akkoord bepaalt dat 99 000 ton rundvlees en 180 000 ton kippenvlees extra uit die landen mogen ingevoerd worden, zonder heffingen. En daarbij komt de in de Mercosur sterk ondersteunde suiker die op de al geliberaliseerde Europese suikermarkt zal terechtkomen.

"Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie, die de prijzen hier nog meer onder druk zal zetten", vreest Verhelst. "Het zal ook niet de kleine Argentijnse of Braziliaanse boer zijn die hier beter van wordt. Het zullen de grote productiebedrijven zijn die onze kleine familiale landbouwbedrijven beconcurreren.      

Andere normen voor voedselveiligheid

"Die bedrijven hanteren totaal andere normen en standaarden. Neem nu voedselveiligheid, traceerbaarheid en dierenwelzijn. Dat is hier in Europa allemaal veel strikter gereglementeerd, dan in die landen", zegt Verhelst nog. "De Europese burger eist dat van ons, maar blijkbaar is dat in handelsakkoorden niet meer van tel. Wij vragen dat bij hen dezelfde soort normen zouden toegepast worden, maar hun controlecapaciteit en de betrouwbaarheid zijn daar veel te beperkt voor."

"Omdat het Europees Parlement dit nog moet goedkeuren en, net als de Europese ministerraad, moet beslissen over het landbouwbudget, aanvaarden wij geen verdere inkrimping van dat budget of een verstrenging van de regels die nu al gelden', besluit Verhelst. Het wordt dus wellicht nog een stevig debat, nu ook het verder vergroenen van de Europese landbouw op tafel ligt. 

Meest gelezen