Videospeler inladen...

G20: VS en China starten opnieuw handelsgesprekken, voorlopig geen nieuwe invoerheffingen op Chinese producten

Op de G20-top in Japan hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping een akkoord bereikt om opnieuw handelsgesprekken op te starten. De Amerikaanse invoerheffingen voor Chinese producten worden "voorlopig niet verhoogd", zegt Trump. Dat lijkt het belangrijkste te zijn dat op de top van de twintig rijkste industrielanden bereikt is.

Trump en Xi ontmoetten elkaar in de marge van de G20, de top van de rijkste industrielanden, in de Japanse stad Osaka. Het gesprek tussen de twee staatsleiders duurde ongeveer 1,5 uur. Nadien maakte Trump bekend dat er opnieuw handelsgesprekken opgestart zullen worden.  Het gesprek had volgens de Amerikaanse president niet beter kunnen verlopen. "We hadden een zeer goede ontmoeting met president Xi van China, uitstekend, ik zou zeggen uitstekend", zei hij.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua hebben de Verenigde Staten toegezegd geen nieuwe importtarieven op Chinese producten meer in te voeren. Trump bevestigde dat later op een persconferentie. "We voeren voorlopig geen extra heffingen in. We gaan onze gesprekken met China weer opnemen waar ze geëindigd zijn, om te kijken of we een akkoord kunnen bereiken."

Ook het conflict met de Chinese telecomgigant Huawei kwam ter sprake. Amerikaanse bedrijven zullen opnieuw producten mogen verkopen aan Huawei. In mei belandde het bedrijf op een lijst van bedrijven waarvan de Amerikaanse overheid vindt dat ze de Amerikaanse belangen schaden. Maar het verbod om te verkopen aan Huawei wordt dus opgeheven. Trump zei ook dat China tijdens de gesprekken meer landbouwproducten uit de Verenigde Staten zal invoeren.

De relaties tussen de VS en China zijn op zijn zachtst gezegd gespannen. Al meer dan een jaar vechten de twee grootste economieën ter wereld een handelsconflict uit. Trump beschuldigt China onder meer van diefstal van intellectuele eigendom en verplicht Amerikaanse bedrijven om handelsgeheimen te delen om zaken te mogen doen met China. China vindt de Amerikaanse eisen om hun handel te hervormen, onredelijk.

Vorige maand liepen de gesprekken tussen China en de VS vast. De handelsoorlog draagt bij tot de vertraging van de hele wereldeconomie.

Slotverklaring G-20

Aan het eind van de tweedaagse top beloofden de leiders van de G20 in de slotverklaring dat ze protectionisme zouden bestrijden, terwijl de Japanse premier Shinzo Abe gehoopt had op een wereldwijde terugdringing ervan.

Premier Abe, die de topbijeenkomst voorzat, wou dat de deelnemers de rangen zouden sluiten in de inspanningen tegen klimaatverandering en inzake andere milieukwesties.

Maar aangezien de VS en Trump in 2015 uit het klimaatakkoord van Parijs stapten, bevestigden enkel de 19 overige landen hun engagement om het akkoord van Parijs "volledig uit te voeren". De VS herhaalde dat het uit het akkoord stapte "omdat het de Amerikaanse werknemers en belastingbetalers benadeelt".

Videospeler inladen...

Meest gelezen