AFP or licensors

Kritiek op ontmoeting koningin Maxima met Saudische kroonprins

Een ontmoeting van de Nederlandse koningin Maxima met de omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Salman valt in Nederland verkeerd bij meerdere partijen in de Tweede Kamer. Daarnaast komt er ook forse kritiek van de VN-rapporteur die de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi onderzocht. "MBS" is onder andere betrokken bij de moord op Khashoggi, concludeerden onderzoekers van de Verenigde Naties vorige week.

Maxima sprak de Saoedische kroonprins op de G20. Ze was op die top van de grootste economieën voor de Verenigde Naties, omdat ze zich namens de VN inspant voor bijvoorbeeld meer kredieten voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Saudi-Arabië is gastheer van de volgende G20-top.

De ontmoeting had nooit mogen doorgaan, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Wie daarvoor toestemming gaf, "begrijpt niks van diplomatie en nog minder van beeldvorming". De Saudiërs gaan hiermee aan de haal om MBS voor te stellen als gerespecteerd wereldleider, vreest hij. Ook GroenLinks en SP reageren kritisch.

Maar ook op internationaal vlak wordt Maxima fors bekritiseerd. Agnes Callamard, de VN-rapporteur die de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi onderzocht, beschuldigt Maxima zelfs van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken. "Dat is meer dan teleurstellend", zegt Callamard tegen het Algemeen Dagblad. "Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid."

Het gesprek tussen de Nederlandse koningin en de Saudische kroonprins ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op de Saudische journalist Khashoggi is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst.

Meest gelezen