Videospeler inladen...

Nieuw-Zeelandse wordt wakker met moddergeiser in haar achtertuin

Stel het je voor: het is vroeg in de ochtend en je wordt wakker van iets als een lichte aardbeving. Het geluid lijkt uit de achtertuin te komen, en daar tref je een kleine krater aan waaruit modderkluiten opspatten en waaruit rook opstijgt. Het overkwam Susan Gedye uit Rotorua, op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Die stad ligt wel in een gebied met heel hoge geothermische activiteit. 

De dame ging een kijkje nemen, en ook buren kwamen toelopen. Daarop waarschuwde Susan Gedye de stadsdiensten, die de plek meteen verboden terrein maakten. Zelf werd ze onmiddellijk elders ondergebracht, wegens de constante geothermische dynamiek vlakbij haar woning.

De stad Rotorua ligt bovenop een vulkanisch gebied en dankt daaraan ook haar bezienswaardigheden. Dat uit zich in prachtige grillige natuur, in stoom die vaak op willekeurige plaatsen uit de grond komt en in de constante geur van zwavel, zeg maar rotte eieren.

Rondom de stad, die aan de oever van het Rotoruameer ligt, liggen een aantal geisers, en overal zijn modderbronnen die permanent borrelen, waaronder één in het stadspark. Het is dus geen complete verrassing wanneer zich nieuwe bronnen vormen.

De stad dankt die geothermische activiteit aan haar ligging in de buurt van het grensvlak van twee grote tektonische platen, de Indo-Australische en de Pacifische platen.

De Pacifische plaat wordt onder de Indo-Australische gedrukt, waardoor zich magmakamers vormen. Die breken dan door aan de oppervlakte in een uiting van vulkanische activiteit. Soms scheurt de aarde, en ontstaat een zinkgat, zoals vorig jaar in Rotorua nog het geval was.

Bekijk hieronder de beelden van de krater in de tuin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen