Alexander Dumarey

Hittegolf is een feit: een nieuwe tropische dag en de warmste 29 juni ooit gemeten

De tropische temperaturen bereikten zaterdag opnieuw een piek. Op sommige plaatsen in ons land is het kwik tot 33 graden gestegen. Ook aan de kust werd het ruim 30 graden en bleef de zeebries voorlopig uit. Daarmee is de hittegolf officieel een feit: voor de derde keer werd een tropische temperatuur bereikt in vijf dagen tijd. Bovendien was het de warmste 29 juni sinds de start van de metingen. Volgende week wordt het gevoelig minder warm.  

Het werd op voorhand aangekondigd: een hete week met enkele dagen boven de 30 graden. Ook vandaag is het opnieuw tropisch warm. Het warmste moment van de week schrijven we momenteel wel nog toe aan dinsdag, toen het 32 graden werd in Ukkel, waar het KMI de officiële temperatuur meet.

Op het eerste gezicht zag het ernaar uit dat die temperatuur niet zou sneuvelen, zegt weerman Frank Deboosere. "Vandaag gaan we richting 31 graden in het binnenland." Rond 14 uur was het al 30,8 graden en dat is een dagrecord. Nooit eerder was het warmer op een 29e juni (sinds we dat kunnen meten). Het vorige record was 30,7 graden in 1957. Uiteindelijk sneuvelde ook het weekrecord: het werd 32,6 graden in Ukkel.

Hittegolf tot zondag

"Zaterdag wordt een schroeiend hete dag", zegt Deboosere, "met maxima rond 30 graden aan de kust en in Hoog-België. In het binnenland stijgt het kwik tot 31 graden en in de Kempen zelfs tot 33 graden, waar het altijd een beetje warmer is." We spreken inmiddels ook van een hittegolf, die officieel begon op 23 juni. "Die hittegolf zal zeker nog tot zondag duren. Volgende week zal het opnieuw een beetje frisser worden", vult Deboosere aan.

Alexander Dumarey

Voor de sukkelaars die nog moeten studeren, in de kelder is het zalig om te zitten

Frank Deboosere, weerman

Met deze hoge temperaturen mag het niet aan tips ontbreken om met de hitte om te gaan. "Voldoende water drinken, in de schaduw blijven, hoe lager hoe beter en goed insmeren. Ook voor de sukkelaars die nog moeten studeren: in de kelder is het zalig om te zitten. Zo heb ik dat in 1976 ook altijd gedaan." Deboosere waarschuwt ook voor de hoge ozonconcentraties en de hoge UV-index, die bijna op acht staat. "Daardoor verbrandt de menselijke huid zeer snel."

Wie toch naar buiten wil, kan geen verkoeling vinden aan de kust. Mensen die echt op zoek zijn naar een koelere omgeving, adviseert Deboosere om in het bos te gaan wandelen. "In tegenstelling tot de voorbije dagen is er vandaag geen duidelijke zeebries aan de kust. Vandaag is er ook duidelijk een wind die vanuit het land waait. Mensen die op zoek gaan naar koelte, zullen ook rond de 30 graden rond hun oren krijgen." 

Provinciedomein Halve Maan in Diest moest de deuren sluiten door grote toestroom. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Nog steeds heet in het buitenland

Opnieuw ziet het ernaar uit dat de verschroeiende temperaturen in ons land nog een tikkeltje verschroeiender zullen zijn bij onze zuiderburen. Volgens Météo France, het nationale weerbureau, zal in het grootste deel van Frankrijk de temperatuur stijgen tot boven de 40 graden, al ziet het ernaar uit dat het record van gisteren (45,9 graden) niet zal sneuvelen. Ook in Spanje wordt het nog zweten met maxima tot 44 graden.

Vakantiegangers op de Franse wegen moesten zich wapenen tegen de hitte. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Steven Decraene sprak met vakantiegangers op de autoroute du soleil:

Videospeler inladen...

Meest gelezen