Videospeler inladen...

Organisatoren Vestiville opgepakt, parket heeft aanwijzingen van fraude met valse facturen

De organisatoren van het afgelaste festival Vestiville zijn opgepakt voor verhoor. Het gaat om drie buitenlanders. Het parket van Limburg zegt dat er aanwijzingen zijn van eventuele fraude met vervalste betalingsbewijzen. Gisteren eindigde het festival in Lommel in chaos nog voor het goed en wel begonnen was.

Het parket wil geen namen bevestigen maar vermoedelijk gaat het om de drie mensen die schuil gaan achter BVBA Vestival: een broer en zijn zus met Cambodjaanse roots uit Nederland en een zakenpartner uit Londen. De drie waren allemaal in België. Hun festival Vestiville in Lommel, waarvoor 35.000 mensen waren verwacht, werd gisteren te elfder ure afgelast, wat tot chaos leidde.

De drie werden meteen opgepakt omdat het buitenlanders zijn en het parket er zeker van wilde zijn dat ze hen konden verhoren, voor ze eventueel naar het buitenland zouden terugkeren. Twee van hen zijn vannacht al verhoord en zullen dit weekend worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. 

De ondervraging gebeurt door de cel van de gerechtelijke politie die gespecialiseerd is in fraude en witwaspraktijken.  Volgens Jeroen Swijsen van het Limburgse parket "zijn er aanwijzingen dat er mogelijk sprake zou zijn van fraude", en wordt nu onderzocht of die feiten ook effectief zijn gepleegd.

Valse betalingsbewijzen

"We hebben bijvoorbeeld kennis gekregen van de bank ABN Amro dat er sprake zou zijn van vervalste betalingsbewijzen die door de organisatoren binnengebracht zijn", legt parketwoordvoerder Swijsen uit.

Daarnaast zijn er ook een aantal leveranciers die gemeld hebben dat facturen niet betaald zoudenzijn. "En met alles wat er gisteren gebeurd is, hebben wij geoordeeld dat het nuttig en nodig is om een onderzoek te voeren", besluit Swijsen.

Vooralsnog zijn er geen klachten ingediend, maar de feiten zijn dan ook heel vers. Wie zich gedupeerd voelt, kan naar de politie stappen om een klacht in te dienen. Die wordt dan doorgegeven aan het parket van Limburg.

Geld terugvragen

Wat als u een ticket heeft gekocht: kan u dan uw geld terugkrijgen? Consumentenorganisatie Test-Aankoop raadt mensen die een ticket gekocht hadden voor Vestiville intussen aan om hun geld terug te eisen.

Bezoekers kunnen proberen rechtstreeks contact op te nemen met de organisatoren of hun vraag versturen via Test-Aankoop. De organisatie van Vestiville had gisteren al laten weten dat ze de tickets wil terugbetalen. Een dagticket kostte 78,85 euro, een weekendticket 202,60 euro.

VRT-reporter Ann De Bie is in Lommel en sprak met het parket van Limburg. Herbekijk hier haar reportage (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

Opgekraamd

Op het domein waar het festival zou plaatsvinden, is vandaag alles rustig verlopen. Gisteravond waren er enkele incidenten met misnoegde bezoekers die te horen kregen dat het festival niet zou doorgaan. De meeste mensen die naar Lommel waren afgezakt , zijn de afgelopen nacht en ochtend vertrokken.

"De laatste tentjes worden opgeruimd, het is hier bijzonder rustig", zei VRT-journalist Luc De Smet vanochtend vroeg. "De burgemeester en de communicatiedienst van Lommel waren hier om uitleg te geven en mensen te vertellen wat ze moesten doen,  er werd ook water uitgedeeld."

Op het festivalterrein is begonnen met de afbraak van de verschillende tenten, podia en andere installaties.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen