©CPU - Ymke Dirikx

Rock Werchter dag 3: Mumford & Sons speelt 2 keer, Angèle en IBE ("The voice") triomferen tijdens verschroeiende dag

De hittegolf is een feit in ons land en dat laat zich voelen tijdens een verschroeiend hete dag 3 van Rock Werchter.  Belgen IBE ("The Voice"-winnaar) en Angèle triomferen in de tenten. Op het hoofdpodium haalt Florence Welch van Florence + the Machine herinneringen op aan haar eerste keer op Werchter. Hoofdact Mumford & Sons sluit de Main Stage af én speelt ook een exclusieve set voor Studio Brussel. 

De Britse band Mumford & Sons treedt hier vandaag niet 1, maar 2 keer op. In de vooravond is er al een exclusieve akoestische set bij Studio Brussel die 16 superfans van dichtbij mogen meemaken en die u nog kunt herbekijken via de Facebookpagina van Studio Brussel.  Ook hun concert op de Main Stage openen ze intiem op een kleiner podium voor het hoofdpodium.  (lees verder onder de foto) 

Ymke Dirikx

Het is intussen 10 jaar geleden dat hun debuutalbum uitkwam. De Britten zijn vooral bekend van hits als “Little lion man”, “I will wait” en “The cave” en van hun gebruik van de banjo.  Ze vieren hun eerste decennium met het album “Delta”, dat ze eind vorig jaar uitbrachten en waarop ze terugkeren naar een meer intieme sound. 

Als hoofdact mogen ze hier vanavond al hun duivels ontbinden op de Main Stage.  Dat doet frontman Marcus Mumford vanop alle mogelijke plekken, vooraan op het podium, achter de drums en zelfs lopend door de middengang, contact zoekend met wie vooraan staat.

En hij heeft ook nog een complimentje over voor de Werchtergangers. “Jullie kunnen heel goed (in de maat) klappen, ongelofelijk, dat is een talent van jullie." Mumford & Sons kwam, zag én won opnieuw de harten van de fans. 

Ymke Dirikx

Florence + the Machine haalt herinneringen op

Ymke Dirikx

Ook de Britse Florence Welch is intussen een vaste waarde op Rock Werchter. In 2016 was ze hier de afsluiter op zondag, vandaag moet ze haar Britse collega’s van Mumford & Sons nog hoger op de affiche dulden. Haar jongste album “High as hope” kwam in juni vorig jaar uit. En sindsdien wervelt de Britse "hogepriesteres" met het rode haar weer op blote voeten over de grote podia wereldwijd. 

Florence Welch verwijst tijdens haar optreden ook zelf naar haar eerste passage in Werchter, nu 9 jaar geleden. “Werchter was het eerste festival dat ons boekte, ik had toen een gigantische kater en slaagde erin ook weer dronken te geraken op het podium. Wie ons toen zag, zou niet gedacht hebben dat we hier nu zouden staan.”

(lees verder onder de foto) 

Ymke Dirikx

De fans kennen haar vaste trucjes, zoals alle smartphones die weggestopt moeten worden op een bepaald moment. Maar wanneer ze vraagt: "wie is er voor het eerst op een Florence + the Machine-show?", gaan er nog altijd heel veel handen in de lucht. Het lijkt er dan ook op dat ze hier vandaag opnieuw heel wat zieltjes gewonnen heeft.  

(lees verder onder de foto's) 

Ymke Dirikx
©CPU - Ymke Dirikx

Angèle zet de Barn in vuur en vlam

Angèle stond vorig jaar ook al op Werchter, toen nog zonder haar debuutalbum,  maar intussen is er heel wat veranderd in haar carrière. Begin dit jaar won ze maar liefst 3 MIA's: voor solo vrouw, doorbraak en voor het artwork van haar debuutalbum “Brol”. 

(lees verder onder de foto)

Ymke Dirikx

En intussen gaat het ook hard in Frankrijk, met al meer dan 400.000 verkochte exemplaren van "Brol". Geen wonder dus dat ze de Barn probleemloos laat vollopen op Werchter. 

Gras laat ze er ook niet over groeien want al vroeg in haar set geeft ze doorbraakhit "La loi de Murphy" weg. En tijdens "Balance ton quoi" komen haar danseressen voor het eerst mee op het podium. Zij brengen een choreografie waarin een hoofdrol voor de middelvinger weggelegd is (lees verder onder de foto).  

©CPU - Ymke Dirikx

De clip van "Balance ton quoi", een statement van Angèle tegen seksisme in het #metoo-tijdperk is intussen al meer dan 29 miljoen keer bekeken op YouTube. 

En nadat ze de temperatuur in de tent tijdens haar show serieus had doen oplopen, zorgen Angèle en haar danseressen tot slot ook nog voor wat afkoeling op deze hete dag door de eerste rijen met een waterpistool te bespuiten. 

In het najaar staat ze nog in de Lotto Arena, in Vorst Nationaal en vult ze 3 keer Le Zénith in Parijs.  En intussen toont ze hier dat ons land definitief een popkoningin rijker is die klaar lijkt voor de Main Stage. 

IBE: "Extra gemotiveerd om te laten zien dat ik geen eendagsvlieg ben"

Ondanks de loden hitte waren er vanmiddag kippenvelmomenten tijdens het concert van "The voice"-winnaar IBE. IBE, amper 17, opende Klub C op Rock Werchter. En “The voice” was zelfs niet eens de eerste talentenjacht waar hij aan deelnam. Twee jaar geleden, op zijn 15e, won hij bij Studio Brussel al een Ed Sheeran-coverwedstrijd met zijn versie van “Tenerife sea”, het nummer dat hij ook bracht in “The blind auditions” van “The voice”. Studio Brussel volgde IBE trouwens vandaag ook tot op het podium.  

Net als tijdens "The voice" doet IBE het in zijn eentje op het grote podium van Klub C. Hij brengt onder meer zijn cover van Billie Eilish "When the party's over". IBE wordt door het Werchterpubliek enthousiast onthaald en hij is zelf ook zichtbaar onder de indruk. Afsluiten doet hij uiteraard met zijn hitsingle "Table of fools", waarvoor hij het gezelschap krijgt van een vrouwelijk strijkkwartet. 

(lees verder onder de foto) 

©CPU- Ymke Dirikx

In een gesprek met VRT NWS achteraf vertelt Ibe hoe overweldigend het optreden in Klub C was.  "Het is het zotste wat ik ooit heb gedaan. Het stond stampvol. Iedereen was super enthousiast. Het was een ongelofelijke ervaring. Ik had wel stress, maar na een paar nummers was dat volledig weg en heb ik er echt compleet van genoten. "

(lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Vooraf was er wat kritiek te horen over het feit dat de winnaar van "The voice" op Rock Werchter stond. Die kritiek is IBE niet ontgaan.  "Ik lees zelf heel veel reacties en artikels. Ik heb dat ook gelezen, dus de druk werd wel hoger, maar ik werd er extra door gemotiveerd om gewoon te laten zien dat ik geen eendagsvlieg ben. Ik kan het en ik heb het vandaag geprobeerd en naar mijn mening is dat goed gelukt." 

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

IBE steekt zijn ambities dan ook niet onder stoelen of banken. "Ik wil later, en vanaf nu al, met muziek mijn leven vullen en ik wil ook de eerste "Voice"-winnaar zijn die echt kan doorbreken. Dat zou een droom zijn die uitkomt."

Een ep of een album is wel nog niet voor meteen. "Daar zijn nog geen plannen voor, ik ben veel aan het schrijven om met de juiste dingen naar buiten te komen. De nummers die ik vandaag heb gebracht, daar sta ik 100% achter, maar ik vind ze nog niet allemaal geschikt om op een ep te zetten, dus ik wil echt mijn tijd nemen om te zorgen dat het goed in elkaar zit." En coach Koen Wauters, van wie IBE niet wist dat hij hier ging zijn, keek  goedkeurend toe vanop de eerste rij. 

©Ymke Dirikx

Heet, heter, heetst

Dag 3 is zonder twijfel de heetste dag met temperaturen die tot boven de 30 graden stijgen en een zon die verschroeiend is. Maar veel festivalgangers lijken goed voorbereid. Zo zien we mensen met sombrero's en waterverstuivers.  En ze zoeken ook bewust de schaduwplekken die gecreëerd zijn op de wei op.

En hoewel de festivalgangers wel weten wat ze moeten doen, namelijk voldoende smeren, genoeg drinken en waar mogelijk schaduw opzoeken, zien we toch ook mensen die al stevig verbrand zijn. 

De Nederlander Harold Heeringa is een van hen. "Verbrand, zoals je ziet. En daarna goed insmeren met aftersun. (lacht) En goed in de schaduw blijven zitten, goed veel water drinken. Het doet niet veel pijn, alleen als mensen het zien, dan is de schaamte erg groot", besluit hij. 

Bekijk hier hoe de festivalgangers omgaan met de hitte:  (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Rode Kruis: "Merkbaar meer verzorgingen"

"We hebben merkbaar vandaag meer verzorgingen in onze hulpposten", zegt Mario Huyskens, coördinator hulpverlening Rode Kruis aan VRT NWS. "Het exacte aantal kan ik nog niet meegeven, maar we zien wel een stijging van het aantal verzorgingen ten opzichte van de voorbije dagen en dat is inderdaad gerelateerd aan de hitte die ons overvalt. Mensen hebben last van de warmte, ze vragen zonnecrème, hebben hoofdpijn, zoeken wat verkoeling op, af en toe zien we iemand met een flauwte, maar dat is niet overdreven. Er zijn geen grote incidenten, maar het is een toevloed van mensen die last hebben van de warmte." 

"De mensen zijn wel goed voorbereid omdat zowel de organisatie als het Rode Kruis duidelijk hebben ingezet op die warmtetips voor de festivals: drink voldoende water, mensen mochten een drinkbus meebrengen, smeer zonnecrème, draag een petje. "

Het Rode Kruis benadrukt dat die tips ook nog voor morgen gelden, wanneer het minder warm wordt. Gisteren waren er 2.058 verzorgingen, dat is een normaal aantal op een doorsnee dag op Rock Werchter. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen