Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump nodigt Noord-Koreaanse leider Kim uit voor ontmoeting aan Koreaanse grens

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgenodigd voor een ontmoeting in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat deed hij vrijdag via Twitter.

Trump reist na de G20-top in Japan door naar Zuid-Korea voor een tweedaags bezoek. In wat lijkt op een niet vooraf besproken actie, heeft hij op Twitter gezegd dat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un daar wel wil ontmoeten.

"Na enkele belangrijke vergaderingen, inclusief mijn meeting met de Chinese president Xi, ga ik naar Zuid-Korea (met president Moon). Als de Noord-Koreaanse leider Kim dit leest als ik daar ben, zou ik hem graag ontmoeten aan de grens om gewoon zijn hand te schudden en hallo te zeggen", aldus Trump op Twitter.

Aan reporters op de G20 in Japan gaf hij wat meer uitleg. Hij vertelde dat hij 's ochtends beslist had om de stemming bij Kim Jong-un af te tasten. "Als hij daar is (in de gedemilitariseerde zone, nvr), kunnen we elkaar wel twee minuutjes zien en dat is oké", luidde het.

Noord-Korea vindt het voorstel "zeer interessant". "We beschouwen het als een zeer interessante suggestie, maar we hebben nog geen officieel voorstel gekregen", aldus viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia. Een ontmoeting zou "een nieuwe betekenisvolle gelegenheid zijn om de persoonlijke relaties tussen de twee leiders verder te verdiepen en de bilaterale relaties te verbeteren."

Of de ontmoeting effectief zal doorgaan, is nog maar de vraag. De vorige twee ontmoetingen, in Singapore in juni 2018 en in Vietnam in februari van dit jaar, waren goed gecoördineerd en gepland. In een reactie liet het Zuid-Koreaanse presidentschap weten dat er nog niets bevestigd was.

Verzoenende taal

De relaties tussen de VS en Noord-Korea zijn verzuurd sinds de mislukte top in Hanoi eerder dir jaar. Trump en Kim kortten hun verblijf in en kwamen zelfs niet met een gemeenschappelijke verklaring. Ze konden geen akkoord vinden over de ontmanteling van de nucleaire programma's van Pyongyang, in ruil voor het opheffen van de sancties.

Sindsdien heeft Noord-Korea enkele keren de onvrede van Trump opgewekt door korteafstandsraketten te testen. Maar de voorbije maanden lijkt Trump een meer verzoenende taal te spreken. Eerder deze maand vertelde hij journalisten dat Noord-Korea onder Kim Jong-uns leiderschap "enorm potentieel" heeft. Vorige week stuurde hij Kim een persoonlijke brief, de inhoud daarvan werd door Kim "excellent" genoemd.

Meest gelezen