Van Vestiville tot vaudeville: kwaad opzet of puur amateurisme?

De afgelasting van Vestiville in Lommel roept veel vragen op. Werd het festival in Lommel afgelast wegens amateurisme? Of was er kwaad opzet in het spel en was het helemaal niet de bedoeling dat het zou doorgaan? Dat zal gerechtelijk onderzoek moeten uitwijzen. Aan de organisatie van het festival zit alleszins een flink luchtje.

Toen bekend werd gemaakt dat Vestiville in Lommel werd afgelast, regende het op sociale media spontaan vergelijkingen met een ander festival dat grandioos geflopt is: Fyre-festival. Onder die naam wilden ondernemer Billy McFarland en rapper Ja Rule twee jaar geleden een luxueus festival organiseren op de Bahama’s. Het draaide echter uit op een grandioos fiasco.

Diezelfde Ja Rule stond ook op de opvallend straffe affiche van het vermaledijde Vestiville in Lommel. De organisatie wilde met die affiche maar liefst 125.000 festivalgangers naar Lommel lokken. Dat ambitieuze doel werd bijlange na niet gehaald. Toch zouden er zo’n 30.000 tickets verkocht zijn, verneemt VRT NWS uit goede bron. Dat is lang niet slecht voor een eerste editie van een festival, maar lang niet genoeg om uit de kosten te komen

Het was een opvallende nieuwkomer. Die wilde ik zeker eens met eigen ogen aanschouwen.

Festivalexpert Peter Decuypere

Volgens festivalexpert Peter Decuypere heeft de organisatie van het festival een slordige 4,5 miljoen euro gekost. Als oprichter van de Brusselse Fuse-club en het dancefestival I Love Techno was Decuypere nieuwsgierig naar de organisatie van het nieuwe festival. “Het was een opvallende nieuwkomer. Die wilde ik zeker eens met eigen ogen aanschouwen”, vertelt Decuyper in het Radio 1-programma “De ochtend”.

Decuypere zag net als alle anderen dat de deuren om 17 uur niet open gingen. In het kielzog van de cameraploeg van VRT NWS kon hij wel mee binnenglippen op het festivalterrein en vond er een all areas-bandje zodat hij overal achter de schermen kon kijken. 

Daar zag hij “een festival dat akelig goed af was”. Decuypere is ervan overtuigd dat het wel degelijk het plan was om het festival te laten doorgaan. “Het is zeker niet te vergelijken met Fyre-festival.”

Beluister het volledige gesprek met Peter Decuypere en lees eronder verder:

Bob Nijs, CD&V-burgemeester van Lommel, is een andere mening toegedaan dan Decuypere. Hij zag vooral een festivalterrein dat niet veilig genoeg was om duizenden bezoekers te ontvangen.

Hij had er nochtans eerst veel vertrouwen in, omdat de organisatoren zich lieten bijstaan door professionals met veel ervaring. Er werden ook garanties geboden aan het gemeentebestuur.

Pas donderdagmiddag, toen de verschillende veiligheidsdiensten van Lommel het festivalterrein kwamen controleren, zag men dat de organisatie zijn zaken niet op orde had op het vlak van veiligheid.  

Respijt

Het stadsbestuur besloot toen om de organisatie nog een dag respijt te geven.  Volgens burgemeester Nijs verzekerde de organisatie hem dat men met man en macht zou werken om de aandachtspunten weg te werken. 

Een ploeg van 40 à 50 mensen heeft toen volgens de burgemeester keihard gewerkt, onder leiding van de organisatoren. Vrijdagochtend, bij een nieuwe controle bleek 90 procent van de problemen opgelost te zijn.

Om 11 uur zette hij het licht op groen, maar om 17 uur, een half uur nadat headliner A$ap Rocky had bekendgemaakt dat hij niet zou spelen omdat de beveiliging niet zou volstaan, trok Nijs de stekker er toch finaal uit. Op dat moment stonden zo’n 1.500 festivalgangers in de hitte te wachten aan de deuren van het festivalterrein. 

“Er was een flinke inhaalbeweging gebeurd, maar nog steeds waren er een aantal punten waarop wij geen fiat konden geven”, zegt Nijs in een interview met VRT NWS. Concreet ging het over de veiligheid van het podium, een tribune en de nooduitgangen, het aantal beveiligingsmensen dat ter plaatse zou zijn en een te beperkte drankvoorraad. 

Bekijk hieronder het volledige interview met burgemeester Bob Nijs:

Videospeler inladen...

Nederlandse organisatoren

Wie zit er nu achter het falende festival Vestiville? Dat is het bvba’tje Vestival. Het Staatsblad leert ons dat dit bedrijf pas eind vorig jaar werd opgericht, in België althans. In Nederland hebben de mensen achter deze vennootschap in het verleden al een aantal edities van een groot maar mysterieus festival georganiseerd: Vestival. 

Toen dat in 2014 out of the blue opdook op de Nederlandse festivalmarkt, werden er vooraf ook vragen over gesteld, zoals bij ons. “Het leek te mooi om waar te zijn, maar voilà: elke act kwam keurig op tijd opdagen, het geluid was goed (doch een tikkeltje zacht) en er kwam behoorlijk wat volk (uit de Randstad!) op af”, schreef 3VOOR12, de muziekwebsite van de Nederlandse omroep VPRO achteraf in een verslag

Het leek te mooi om waar te zijn, maar elke act kwam keurig op tijd opdagen, het geluid was goed en er kwam behoorlijk wat volk op af.

3VOOR12 over de eerste editie van Vestival in Nederland

Er werd ook vastgesteld dat er absoluut te weinig volk was komen opdagen om winst te maken. Desondanks volgden er nog drie edities van Vestival, telkens met opvallende grote namen uit de hiphop- en r&b-scene (ook hier was A$ap Rocky van de partij naast Craig David, Yellow Claw en Tyga).

De organisator van Vestival ging failliet. In het faillissementsdossier staat dat de bestuurder "geen ervaring had met dergelijke grote evenementen", dat de boekhouding een zootje was en dat er onbetaalde facturen waren nadat de kosten veel hoger lagen dan begroot.  

Deze gefaalde festivalorganisatoren doken dit jaar plots op in België. Het gaat om een broer en een zus van Cambodjaanse origine, een man uit Londen en in de oprichtingsakte van de Belgische bvba staat ook een jonge Duitse met een adres in Eupen.

Schuldenberg

Het Leuvense studentenblad publiceerde vrijdagavond al een uitgebreid artikel over de dubieuze manier waarop Vestiville gefinancierd werd: amper.

Schimmige sponsors uit Cambodja lijken vooraf amper geld in het laatje gebracht te hebben om een gezonde buffer te voorzien. Kennelijk rekende men vooral op de inkomsten uit de ticket-, drank en foodverkoop. Je moet niet eens rekenen om te weten dat er na de afgelasting een berg schulden achterblijft.

Van de - naar schatting - 4,5 miljoen euro aan uitgaven zou de afgelopen weken zo’n 400.000 à 500.000 euro betaald zijn. Zo zouden de meeste artiesten vooraf hun gage gekregen hebben. Ook de stad Lommel werd betaald. Dit moet dan gebeurd zijn met geld dat de organisatie binnenkreeg via de ticketverkoop. 

Het is nog maar de vraag of de mensen die een ticket kochten voor Vestiville hun geld zullen terugzien. Aanvankelijk beloofde de organisatie vrijdag dat tickets terugbetaald zouden worden, maar later werd die boodschap afgezwakt.

Valse betalingsbewijzen

Voor de leveranciers wordt het ook bang afwachten of ze hun geld nog zullen zien. Omdat de organisatie zich de afgelopen weken een slechte betaler toonde, namen verschillende leveranciers geen genoegen meer met voorschotten, maar eisten ze meteen boter bij de vis van Vestiville. 

Mogelijk heeft Vestiville daarop gesjoemeld. Dat zegt het parket van Limburg.  "We hebben bijvoorbeeld kennis gekregen van de bank ABN Amro dat er sprake zou zijn van vervalste betalingsbewijzen die door de organisatoren binnengebracht zijn", zegt parketwoordvoerder Jeroen Swijsen aan VRT NWS. Het parket heeft daarom meteen beslist om de zaak te onderzoeken. 

De drie buitenlandse organisatoren die in België waren, werden ook meteen opgepakt. Als de fraude kan worden bewezen, riskeren ze 1 maand tot 5 jaar cel en fikse geldboetes.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" gevolgd door een stand van zaken door Ann De Bie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen