Yorick Jansens

Nederlandse broer en zus die achter Vestiville zaten, zijn aangehouden, Britse medeorganisator vrijgelaten

Twee van de drie organisatoren van het afgelaste festival Vestiville zijn aangehouden. Dat hebben de advocaten van de Nederlandse broer en zus bevestigd aan VRT NWS. De andere organisator, een Brit, is weer op vrije voeten. Het gerecht onderzoekt of de drie gefraudeerd hebben bij de organisatie van het groots opgezette hiphopfestival.

De organisatoren van het afgelaste Vestiville-festival  in Lommel moesten vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De drie - een Brit en een Nederlandse broer en zus met Cambodjaanse roots - werden vrijdag opgepakt op het festivalterrein.

De onderzoeksrechter heeft na verhoor van de Nederlandse man beslist dat de broer en zijn zus worden aangehouden, zodat ze langer dan 48 uur in de cel kunnen worden gehouden.

"Het enige wat ik kan zeggen, is dat mijn cliënt zeer goed meewerkt aan het onderzoek en dat het zijn enige doel was om een festival te organiseren", zei advocaat Joke Feytons in een korte reactie aan VRT NWS over de aanhouding van de Nederlander. De onderzoeksrechter heeft de medeorganisator, een Brit, laten gaan. 

Het gerecht onderzoekt of de drie gefraudeerd hebben, of er sprake is van misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Het parket had hun aanhouding gevraagd, om te vermijden dat de drie naar het buitenland zouden vluchten of hun getuigenissen op elkaar zouden afstemmen en bewijsmateriaal zouden laten verdwijnen.

Bekijk hieronder de reactie van advocaten Peter Donné en Joke Feytons:

Videospeler inladen...

Onveilig

Vestiville, dat dit weekend moest plaatsvinden, werd vrijdag afgelast, nog voor het festival begon. Na inspectie van het terrein bleek dat er nog te veel problemen waren met de veiligheid en de praktische organisatie. 

Voor het festival zouden zo’n 30.000 tickets verkocht zijn, terwijl de organisatie mikte op 125.000 bezoekers, gespreid over drie festivaldagen. Op vrijdag stonden er zo’n 1.500 mensen te wachten aan de deuren.

De organisatoren pakten voor de eerste editie van het hiphopfestival uit met opvallend grote namen, zoals de rapper A$ap Rocky. Die liet kort voor de afgelasting al weten dat hij niet in Lommel zou optreden omdat zijn veiligheid en die van de bezoekers niet gegarandeerd kon worden.

(Lees verder onder de foto)

Yorick Jansens

Nederlands faillissement

Vestiville zou dit weekend voor het eerst plaatsvinden in België. De organisatoren hebben in het verleden al een aantal soortgelijke festivals georganiseerd, onder de naam Vestival. 

Die festivals konden wel doorgaan, ondanks geklungel bij de organisatie. Het Nederlandse bedrijfje achter Vestival ging na twee edities failliet, o.a. door een gebrek aan ervaring met het organiseren van dergelijke grote evenementen, het verkeerd begroten van de kosten en het ontbreken van een boekhouding. Zo staat te lezen in het faillissementsverslag.

Meest gelezen