AP

Film over verdronken Syrische kleuter Alan schokt zijn familie

De Turkse regisseur Omer Sarikaya is op dit moment bezig met de opnames van “Aylan Baby – Sea of death”. De film is geïnspireerd op het Syrische jongetje Alan Kurdi, dat verdronk toen het met zijn familie op de vlucht was voor het oorlogsgeweld. De foto van zijn aangespoelde lichaampje ging de wereld rond. De familie van de jongen reageert geschokt. Niemand heeft hen om toestemming voor de verfilming gevraagd.

Op 2 september 2015 spoelde het lichaampje van de tweejarige Alan Kurdi aan op het strand nabij Bodrum in Turkije. Hij was verdronken toen hij met zijn familie in een klein bootje op de vlucht was naar Griekenland. Samen met hem verdronken ook zijn moeder Rehana en zijn broertje Galib. De foto van het dode jongetje op het strand ging de wereld rond, als een schokkend symbool voor het lot van miljoenen Syrische vluchtelingen.

AP

Ook de Turkse regisseur Omer Sarikaya - bekend van de autobiografische film “Islamophobia” - reageerde geschokt. “Ik kon er een tijdje niet van slapen. Het zat aldoor in mijn hoofd”, zegt hij. 

Hij besloot om een film te draaien, gebaseerd op de lotgevallen van de kleine Alan. De opnames voor “Aylan Baby – Sea of Death” zijn op dit moment aan de gang in Bodrum in Turkije, vlak bij de plek waar Alan gevonden is.

De film moet in een recordtempo klaargestoomd worden, want de première is al op 2 september, ook in Bodrum. De opbrengst van de film zou naar een goed doel gaan. Steven Seagal, acteur in diverse actiefilms, zou eraan meewerken. 

Ik ben er het hart van in, dit is onaanvaardbaar.

Tima Kurdi, tante van de kleine Alan

Vanuit Canada reageert Tima Kurdi geschokt als ze van de verfilming hoort. Zij is de tante van de kleine Alan. “Ik ben er het hart van in, dit is onaanvaardbaar”. Niemand die bij de verfilming betrokken is heeft om de toestemming van de familie gevraagd. 

Abdullah Kurdi, vader van de overleden Alan.
AP

Tima Kurdi hoorde er voor het eerst van toen ze Alans vader Abdullah aan de lijn had, die nu in Irak woont. “Hij belde me en hij was ook aan het huilen. Hij kan het niet geloven dat er al iemand een film aan het draaien is. Hij zei dat hij zich niet kan voorstellen dat zijn dode zoontje – hij was twee jaar en kon nauwelijks spreken – weer tot leven gebracht zou worden.”

“Het doet erg pijn”, zegt Tima Kurdi. ”Ze geven hem om te beginnen al de verkeerde naam, Aylan, in plaats van Alan. Ze zeggen dat hij drie jaar was, hij was twee jaar. Wat weten ze over mijn familie om er zomaar een film over te maken?”

Vorig jaar bracht Tima Kurdi een boek uit over Alan, met als titel “De jongen op het strand”. Er volgden verschillende aanbiedingen voor een verfilming, maar de familie heeft die allemaal afgeslagen.

“We kunnen dat niet aan. We zijn er niet klaar voor”, zegt Tima Kurdi. Ze zegt dat de familie de film van Sarikaya niet kan tegenhouden, maar ze hopen om met hun openlijk protest de aandacht van de regisseur te trekken. 

Omer Sarikaya verdedigt zich en zegt dat zijn verhaal slechts gedeeltelijk gebaseerd is op de lotgevallen van de familie. Ondanks de gelijkenissen is de film volgens hem vooral bedoeld om de bredere problematiek van de vluchtelingen onder de aandacht te brengen.

Meest gelezen