Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Historisch: Donald Trump ontmoet Kim Jong-un en zet als eerste Amerikaanse president voet in Noord-Korea

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un, de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse president Donald Trump hebben elkaar ontmoet op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Trump is met Kim Jong-un over de grens gewandeld, waardoor hij de eerste Amerikaanse president is die voet zet op Noord-Koreaanse bodem. Trump heeft Kim ook uitgenodigd voor een gesprek in het Witte Huis.

Bekijk hier de historische ontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un:

Videospeler inladen...

Omstreeks 7.45 uur kwamen de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse delegatie aan in de gedemilitariseerde zone. Hoewel het voor beide partijen duidelijk was dat er een ontmoeting zou komen - dat hadden ze immers bevestigd tijdens de persconferentie - was het nog even wachten op de Noord-Koreaanse president. Ruim een uur later was de ontmoeting een feit: Trump en Kim schudden elkaar de hand op Noord- en Zuid-Koreaanse grond. Daarna stapte Trump met Kim de grens over.

De ontmoeting tussen de verschillende partijen is historisch, zegt buitenlandjournaliste Veerle De Vos. "Een handdruk in de gedemilitariseerde zone tussen de Noord-Koreaanse president en de Amerikaanse president is nog nooit gebeurd."

Een handdruk in de gedemilitariseerde zone tussen de Noord-Koreaanse president en de Amerikaanse president is nog nooit gebeurd

Veerle De Vos, buitenlandjournaliste

"Er was al langer sprake van: Obama heeft het tijdens zijn presidentschap geprobeerd, maar is er niet in geslaagd. Ook tijdens de termijn van Clinton kwam het ter sprake, maar de voormalige Amerikaanse president vond de gedemilitariseerde zone "de meest enge plaats op aarde". Daarom blijft het toch historisch", besluit De Vos.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik nodig hem uit in het Witte Huis"

Trump ontmoette Kim op Noord-Koreaanse bodem, waarna het duo zich omdraaide en naar de Zuid-Koreaanse kant wandelde. Daar werden ze opgewacht door de Zuid-Koreaanse president Moon. Tijdens de ontmoeting op Zuid-Koreaanse bodem heeft president Trump de Noord-Koreaanse president meteen uitgenodigd in het Witte Huis. Kim liet tijdens de persconferentie weten dat hij "erg verrast was" door de tweet van Trump. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Initieel werd er verwacht dat het gesprek tussen Kim en Trump in het Freedom House van korte duur zou zijn. Trump had zelf gezegd dat hij "even hallo ging zeggen". Uiteindelijk werd dat een gesprek van ruim 50 minuten.  Daarna wandelde het duo, samen met president Moon, terug naar de Noord-Koreaanse grens, waar Trump en Moon afscheid namen van Kim. Beide partijen spreken van een succesvol gesprek. "We zullen de komende twee à drie weken kijken om te zien of er iets kan gebeuren", zegt Trump. "Het gaat over ingewikkelde zaken, maar niet zo ingewikkeld als het lijkt."

We hebben besloten om de nucleaire onderhandelingen verder te zetten

Donald Trump

"We hebben besloten om geen overhaaste gesprekken te voeren. Niemand weet hoe dit zal eindigen", voegt Trump toe. De Amerikaanse president benadrukte dat ze de nucleaire onderhandelingen opnieuw zullen verderzetten, nadat die spaak waren gelopen begin dit jaar. Daarover zijn beide partijen het eens. "Het was een zeer goed gesprek", besluit Trump.

Wat is de gedemilitariseerde zone?

De gedemilitariseerde zone ligt op zo'n 50 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. De zone ligt op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea en wordt gezien als een bufferzone tussen de twee landen waar niemand echt controle over heeft. De voormalige frontlinie tijdens de Koreaanse Oorlog wordt nu nog gekenmerkt door enkele grote hekken, rijkelijk voorzien van prikkeldraad.

De naam van de zone is eerder misleidend. De 248 kilometer lange grens is langs beide kanten immers zwaar bewaakt. Hoewel de grens een duidelijke militaire functie heeft, fungeert ze ook als toeristische trekpleister. Op verschillende plaatsen hangen de hekken vol met kleurrijke lintjes, waarop bezoekers hun vredeswensen schrijven.

Donald Trump en Kim Jong-un hebben elkaar al twee keer ontmoet, de eerste keer in Singapore, in juni vorig jaar, en in de Vietnamese hoofdstad Hanoi, in februari van dit jaar. Die tweede ontmoeting draaide uit op een sisser. Trump en Kim kortten hun verblijf in Hanoi in en kwamen zelfs niet met een gemeenschappelijke verklaring. Ze konden geen akkoord vinden over de ontmanteling van de nucleaire programma's van Pyongyang, in ruil voor het opheffen van de sancties. Noord-Korea voerde sindsdien de druk weer op.

Bekijk hier de beelden waarin president Donald Trump president Kim Jong-un uitnodigt voor een ontmoeting aan de grens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen