Pieter uit "De mol" stopt als priester: "Vaak geworsteld met begrenzende regels Kerk, nu heb ik iemand leren kennen"

Pieter Delanoy, dé mol uit het gelijknamige Vier-programma vorig jaar, stopt officieel als priester. Reden? "De begrenzende regels van de Kerk", waarmee hij onder meer verwijst naar het celibaat. "Ik heb iemand leren kennen en dan moet je eerlijk zijn en je hart volgen."

Tien jaar lang was Delanoy priester, wat hij combineerde met zijn job als leerkracht godsdienst in het middelbaar. Eind vorig jaar stopte hij al als hulppriester van de pastorale eenheid Sint-Trudo Assebroek. Hij wilde meer tijd voor andere projecten, zoals doctoreren, klonk het toen. Zijn kap definitief over de haag gooien, deed hij nog niet. Vandaag komt daar verandering in, want hij legt zijn ambt nu ook officieel neer. 

“Het waren prachtige jaren als priester”, zegt Delanoy in een persbericht. “Het was een voorrecht en ik zal de fijne herinneringen voor altijd koesteren. Maar de afgelopen jaren heb ik ook regelmatig geworsteld met de begrenzende regels van de Kerk en de aanpak van het instituut daaromtrent.” 

Ik heb iemand leren kennen die een belangrijke plaats in mijn leven heeft ingenomen. Dan moet je eerlijk zijn en je hart volgen.

Met dat laatste lijkt hij onder meer te verwijzen naar het celibaat, waardoor priesters niet mogen trouwen. Dat hij daar geen fan van is, liet hij eerder al verstaan. “Het celibaat onderdrukt, terwijl de Kerk een plaats moet zijn die je in de armen sluit”, zei hij vorig jaar in Humo. “Het is niet fair dat ik de mooie kant van de job moet afwegen tegenover een totaal gebrek aan intimiteit en lichamelijkheid. Maar ik weet dat het er nu eenmaal bijhoort en dat Rome niet meteen zal zwichten.”

Toen al zei hij dat hij “eerder vroeg dan laat consequent zal moeten zijn en een keuze zal moeten maken”. “Zo stom dat je voor één idiote regel een prachtig verhaal aan de kant moet schuiven”, klonk het toen. Nu is het zover. “Ik heb iemand leren kennen die een belangrijke plaats in mijn leven heeft ingenomen. Op zo’n moment moet je eerlijk zijn en je hart volgen.”

Delanoy blijft voltijds lesgeven in zijn school en zal meer tijd stoppen in vzw Boeta, zijn onderwijsproject voor jongeren in Kaapstad. “Daarnaast zal ik ook zeker niet minder bezig zijn met de rol en de inspiratie van het geloof, de Bijbel en de boeiende geschiedenis ervan. Ik zal het vanaf nu wel onder een andere noemer aanpakken.”

Meest gelezen