JoostVH Photography - www.joostvh.be

Rock Werchter dag 4: Muse verbluffend slotakkoord van hete, maar vrij rustige editie

Muse is vannacht het visueel verbluffende slotakkoord van Rock Werchter. Ook tijdens de slotdag van het vierdaagse festival speelde de zon, samen met de muziek, een hoofdrol. Want hoewel het af en toe bewolkt was, was het opnieuw een hete dag op de wei. Op de processierupsen en enkele alleenstaande incidenten na, was het een vrij rustige editie. Op zaterdag is wel het dagrecord van het aantal verzorgingen gebroken door de hoge temperatuur.

Voor de huidige tournee van Muse geldt groot, groter, grootst. De Simulation Theory World Tour is een spektakelshow waarvoor woorden tekortschieten. De Britse band rond Matthew Bellamy staat ermee in de grote stadions. Rock Werchter is het enige festival dat hen deze zomer heeft kunnen strikken. Muse zou hier met 13 trucks materiaal zijn en heeft een eigen catwalk mee. 

Maar Muse is hier dan ook kind aan huis. Ze speelden hier voor het eerst in 2000 en vandaag is het hun 8e show op Rock Werchter, en hun 9e in totaal als je er de Werchter Boutique uit 2013 bij rekent. Vandaag spelen ze ook hun 25e show in België. 

JoostVH Photography - www.joostvh.be

Muse heeft deze keer duidelijk niet op een lichtelement of een visueel effect meer of minder gekeken. Doorheen de hele show duiken er ook dansers op, telkens in andere outfits die behangen zijn met lichtstroken. Eén van de absolute visuele hoogtepunten van de show is een gigantisch monster dat met zijn armen om zich heen grijpt. De Belgische superfan Lies, die de wedstrijd bij Studio Brussel won, volgt het allemaal vanop "het beste zitje op het terrein", de geluidstoren.

Deze megalomane show is duidelijk waar het Werchterpubliek vandaag op zat te wachten. Naast alle visuele prikkels, zijn er ook voldoende meezingmomenten dankzij klassiekers als "Uprising", "Plug in baby" en "Time is running out".

En het visuele spektakel dat de band brengt is ronduit verbluffend, al kunt u het ook over the top noemen. Maar de futuristische missie van Muse, die is geslaagd en het Werchterpubliek wordt naar huis gestuurd met de herinnering aan een zeer waardige afsluiter voor deze editie. 

JoostVH Photography - www.joostvh.be

Zaterdag dagrecord aantal verzorgingen verbroken

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag was er een ongeval op de parking toen een persoon die op de grond lag werd aangereden. Die is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Er diende ook een vrouw een klacht in wegens aanranding op donderdagnacht. Los van enkele alleenstaande incidenten is Rock Werchter 2019 verder vrij rustig verlopen.

We hebben zaterdag 2.730 slachtoffers geholpen op de verschillende hulpposten

Mario Huyskens, Rode Kruis Vlaanderen

"Er was alleen een piek in de verzorgingen zaterdag door de hitte", zegt Mario Huyskens van het Rode Kruis aan VRT NWS. Op die dag is zelfs een dagrecord gebroken. "We hebben zaterdag 2.730 slachtoffers geholpen op de verschillende hulpposten."

Vuurdoop voor nieuwe burgemeester

De processierups die in het begin roet in het eten leek te gaan strooien, heeft geen noemenswaardige problemen opgeleverd. "De rups leek wel de ster van deze editie", zegt Jelle Wouters, de burgemeester van Rotselaar (CD&V) aan VRT NWS. "Ze heeft enorm veel aandacht gekregen, maar eigenlijk is het normaal dat die in deze tijd van het jaar opduikt."

Ik probeer mijn ervaringen als festivalganger mee te nemen naar de vergaderingen backstage

Burgemeester Jelle Wouters, CD&V

Tussen de vele vergaderingen door is de burgemeester er toch in geslaagd om af en toe een concertje mee te pikken. "Mumford & Sons en Years & Years gisteren vond ik fijn", vertelt hij. "Het is goed om het festival ook af en toe vanuit het publiek te kunnen volgen. Ik probeer die ervaringen als festivalganger mee te nemen naar de vergaderingen backstage."

Lees verder onder de foto van Jelle Wouters op de festivalweide:

Het is de allereerste Rock Werchter voor de nog vrij jonge burgemeester. "Het was mijn vuurdoop", legt hij uit, "maar ik krijg enorm veel steun van de hulpdiensten en de organisatie. We hebben op elke situatie goed kunnen inspelen." Vooral de korte nachten vallen soms zwaar. "Die zijn ook als festivalganger kort, maar tijdens de nacht word ik nu vaak wakker gebeld. Ik hoop dat ik vanaf morgen wat slaap kan inhalen. En daarna op naar TW Classic."

Balthazar: "Vooral benaderen als show als alle anderen"

Voor Balthazar is hun optreden op de Main Stage vanavond hun enige festivaloptreden in België deze zomer. "We hebben dit voorjaar al heel veel getoerd, maar het is natuurlijk iets speciaals", zegt Jinte Deprez vooraf in een gesprek met VRT NWS. "Het is een heel groot podium, het is in België. Maar we hebben hier naartoe gewerkt, denk ik." 

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Na hun vorige album "Thin walls" dat uitkwam in 2015, nam de band een pauze en zowel Maarten Devoldere als Jinte Deprez bouwden succesvolle solocarrières uit met Warhaus en J. Bernardt (projecten waarmee ze hier in de tussentijd ook op Werchter stonden). "We wilden het bij Balthazar muzikaal, speelser maken voor onszelf, we willen dat iedere show anders is en dat er genoeg spontaniteit is. Ik denk wel dat we daar nu toch veel meer mee bezig zijn dan vroeger. "

Het is minder de melancholische, maar eerder de Main Stage-Balthazar

Jinte Deprez van Balthazar

Balthazar belooft dan ook een iets lossere set. "We durven op onze bek gaan en wie weet gaan we op onze bek en dan kunnen mensen achteraf zeggen: "I was there when Balthazar fucked up"", lacht Devoldere. "Het is minder de melancholische Balthazar", voegt Deprez eraan toe. "Het is meer de Main Stage-Balthazar." 

Druk willen ze zich niet laten opleggen. "De vorige keer dat we hier op de Main Stage speelden (in 2015), gingen we eigenlijk in de Barn spelen en zijn we verplaatst omdat we ook wat te laat waren", legt Deprez uit. "Dat was echt de douche in en het podium op, die show heb ik eigenlijk niet echt meegemaakt. Dat was zo'n rush en wat overweldigend. Ik hoop gewoon dat we als band samen spelen en niet te veel bezig zijn met het feit dat we een show hebben op het hoofdpodium. "

Als je te veel focust om alles goed te doen, stop je met ervan te genieten

Maarten Devoldere, van Balthazar

"Je moet het vooral benaderen als een show als alle anderen", besluit Devoldere. "Als je te veel focust om alles goed te doen, stop je met ervan te genieten. Ik ga denken dat we nog altijd in dat jeugdhuis in Kortrijk staan waar we onze eerste show gespeeld hebben."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Balthazar kreeg hier in Werchter trouwens een gouden plaat voor het album "Fever" en voor hun debuut "Applause" en platina voor de albums "Thin walls" en "Rats". 

©️ CPU - JoostVH Photography - www.joostvh.be

De band lost de verwachtingen in op het hoofdpodium, zonder zijn eigenheid te verloochenen. Het publiek, velen loom en vermoeid na vier dagen op het terrein in de zware hitte, krijgen ze misschien niet meteen mee, maar de set wordt zorgvuldig opgebouwd.

Starten doen ze met "Blood like wine", een song die ze jarenlang aan het einde van hun concerten speelden. Het optreden is een mix van materiaal uit hun vier platen. Devoldere pakt zijn moment wanneer hij tijdens "Changes" het publiek induikt en op de grote schermen zie je ook Tijs Delbeke zichtbaar genieten. Deprez bedankt Werchter met de woorden "You never let us down". Naast "Grapefruit" is ook "Fever" een hoogtepunt in de set waarin ze iedereen aan het dansen krijgen. 2019 was voor Balthazar dus alvast niet de editie "when they fucked up" (waar ze het verknoeiden, red.), integendeel.  Balthazar kwam, zag en genoot. 

JoostVH Photography - www.joostvh.be

Rock Werchter wordt vanavond traditiegetrouw afgesloten met een groot vuurwerk. Voor het eerst zal dat overigens een geluidsarm vuurwerk zijn om de dieren in de natuur in de omgeving te beschermen.

Wie zijn de Werchtergangers eigenlijk? Dat ontdek je hieronder op onze Instagram-pagina:

Meest gelezen