BELGA/WARNAND

3 weken na cyberaanval kan Asco-personeel opnieuw aan de slag

Bij Asco in Zaventem, een bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt, is het grootste deel van het personeel vandaag opnieuw aan de slag gegaan. Drie weken lang lag het bedrijf stil door een cyberaanval, waarbij hackers de servers van het bedrijf hadden platgelegd.

Ruim drie weken nadat de hackers hadden toegeslagen, zijn alle arbeiders van Asco opnieuw aan de slag kunnen gaan. Voor sommige bedienden is het nog even wachten. Verwacht wordt dat ze woensdag of donderdag hun werk zullen kunnen hervatten. 

Werk inhalen

De cyberaanval betekent een serieuze streep door de rekening van het bedrijf maar ook van de werknemers. Zij vielen noodgedwongen terug op economische werkloosheid. Om een deel van het verloren loon te compenseren zijn vakbonden en directie een bedrag overeengekomen per verloren dag. "Het bedrag zal alvast ook een extra aanmoediging zijn voor de betrokken werknemers om er de komende weken stevig tegenaan te gaan", zegt Paul Corbeel van het ACV. "Het bedrijf heeft een grote achterstand opgelopen en wil die natuurlijk zo snel mogelijk opnieuw wegwerken. Daarvoor zal er dus meer gewerkt moeten worden, bijvoorbeeld ook tijdens weekends en op feestdagen."

Op dit moment is het nog altijd onduidelijk wie achter de cyberaanval zit.

Meest gelezen