BELGA

Vlaamse formatie ligt stil, Bart De Wever (N-VA): "Federale toestand hangt als slagschaduw over Vlaamse formatie"

Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) ziet zich nog niet in staat om formeel te starten met de vorming van een Vlaamse regering. Volgens De Wever moet er eerst meer zekerheid komen over de federale formatie. 

Bart De Wever had afgelopen weekend gesprekken met SP.A, Open VLD en CD&V over de mogelijke vorming van een nieuwe Vlaamse regering en hij legde hen daarbij een inhoudelijke nota voor. Maar tot een volgende formele stap in de Vlaamse formatie - partners kiezen en echt inhoudelijk onderhandelen - komt het voorlopig niet. Er is te weinig duidelijkheid over wat er op federaal vlak gaat gebeuren, klinkt het.

"Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt. Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie verder kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie", verklaart De Wever.

Op dat federale niveau is de opdracht van informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) intussen verder verlengd. Dat er op dit moment niet meer duidelijkheid is over de federale formatie "bemoeilijkt de opdracht van de Vlaamse informateur", aldus Bart De Wever.

"We vernemen dat de federale informateurs de komende weken alles op alles gaan zetten om vorderingen te maken. Derhalve is het verstandig nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode", stelt Vlaams informateur De Wever, die de komende tijd wel nog verder gaat werken om "inhoudelijke punten van convergentie uit te klaren".

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Bart Verhulst: 

Videospeler inladen...

"PS weigert elk formeel en informeel contact"

Dat het op federaal vlak erg moeilijk verloopt, heeft onder meer te maken met het feit dat de PS en N-VA elkaar zouden moeten vinden. "Maar de PS weigert elk formeel en informeel contact met de N-VA", aldus N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys.

"Het lijkt alsof de PS, maar ook Ecolo, de grootste Vlaamse partij zelfs geen gesprek meer waardig achten. Dat is bijzonder opmerkelijk aangezien het gaat om partijen die altijd zeggen dat ze het belang van België voorop stellen."

"Wij willen heel graag die dialoog opstarten over het confederalisme. Als je problemen wil oplossen, moet je minstens eerst met elkaar praten. Dat blijkt vandaag een hele grote moeilijkheid te zijn."

N-VA betreurt dat geen enkele andere partij inhoudelijk gesprek wil met Vlaams Belang

N-VA betreurt verder dat geen enkele andere Vlaamse partij een inhoudelijk gesprek wil aangaan met Vlaams Belang. "Dat is nochtans de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. Wij betreuren dat op deze manier weinig respect wordt getoond voor het oordeel van de Vlaamse kiezer", klinkt het. De Vlaams-nationalisten doen daarom een oproep om tot dialoog over te gaan.

De N-VA herhaalt ook dat een federale regering met een minderheid langs Vlaamse kant voor de partij niet kan. "Verschillende Vlaamse partijen hebben verklaard dat zo'n regering voor hen denkbaar is. Vertrouwen stellen in een Vlaamse regeringsvorming met de dreiging van een anti-Vlaamse federale regering is voor de N-VA onbespreekbaar." 

Bekijk hieronder de persconferentie van Lorin Parys en Cieltje Van Achter van de N-VA:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Bart Verhulst uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen