Videospeler inladen...

Betogers nemen (tijdelijk) het parlement van Hongkong in tijdens herdenking van overdracht aan China

In de autonome regio Hongkong hebben betogers het parlementsgebouw bestormd en ingenomen. De politie heeft zich teruggetrokken, maar heeft vanavond het gebouw heroverd op de overgebleven betogers. Vanochtend was in dat gebouw een officiële herdenking gehouden van de overdracht van Hongkong aan China 22 jaar geleden.

Op live-beelden van de krant "The South China Morning Post" was vanmiddag te zien hoe honderden betogers het gebouw van de LegCo (Legislative Council) -we zullen dat "parlement" noemen- binnendrongen en er vernielingen aanrichtten. Er werd ook graffiti aangebracht aan de muren van de vergaderzaal van de LegCo en op het spreekgestoelte is de blauwe vlag van Hongkong als Britse kroonkolonie met de "Union Jack" opgehangen.

De politie had zich na een beleg van enkele uren teruggetrokken onder druk van de overmacht. Vanavond om zes uur -dat is middernacht in Hongkong- is de politie evenwel met versterkingen teruggekeerd. Die heeft nu traangas en de wapenstok ingezet om de overgebleven betogers te verjagen van de kruispunten nabij het parlement en volgens getuigen heeft de politie nu het gebouw opnieuw in handen. Het aantal bezetters was de voorbije uren al fors verminderd omdat de nacht is ingevallen.  

Elders in Hongkong hadden eerder honderdduizenden betogers zich verzameld in Victoria Park voor een grote protestdemonstratie tegen de lokale regering en tegen het communistische bewind in Peking. Die demonstratie verliep wel vreedzaam. Volgens de betogers waren er 550.000 mensen op die betoging.

De inname van het parlementsgebouw is een symbolisch harde klap voor de lokale regering van Hongkong, zeker op deze dag. Vandaag is het precies 22 jaar geleden dat de voormalige Britse kroonkolonie onder een apart statuut werd overgedragen aan China. De voorbije weken is er evenwel al herhaaldelijk massaal betoogd tegen een wetsvoorstel dat uitlevering van verdachten aan China mogelijk zou maken. Dat voorstel is voor onbepaalde tijd ingetrokken, maar heeft een erg brede protestbeweging op gang gebracht.  

(Lees verder onder de foto).

Het protest is massaal en begint het karakter van een volksopstand aan te nemen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

1 juli wordt dag van nationaal protest

Vanochtend is in het regeringsgebouw nog een officiële plechtigheid gehouden ter herdenking van de overdracht van Hongkong aan China. Dat gebeurde in aanwezigheid van "chief executive" of regeringsleider Carrie Lam en de vlaggen van China en Hongkong werden gehesen.

Bij de overdracht van Hongkong aan China in 1997 is vastgelegd dat de "speciale administratieve regio" 50 jaar lang een eigen statuut zou hebben en dat er aan de vrijheden - politieke inspraak, vrijheid van pers en mening en een onafhankelijk gerecht - niet geraakt zou worden. 

Veel Hongkongers vinden echter dat China die afspraken niet nakomt en sluipend zijn invloed in de autonome regio vergroot. De mogelijke uitlevering van verdachten aan China is de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Het opschorten van die wet betekent al zwaar gezichtsverlies voor de lokale overheid en voor het regime in Peking; de bezetting van het parlementsgebouw in Hongkong komt daar nu nog bovenop. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt wijst in een tweet het geweld af, maar verdedigt het recht van de Hongkongers om vreedzaam protest te organiseren Detail: Lucia Guo, de vrouw van Hunt, is afkomstig uit China. 

De LegCo: een parlement of niet?

De Legislative Council wordt vaak omschreven als het parlement van de "speciale administratieve zone" Hongkong. De raad telt 70 leden, maar daarvan worden er slechts 35 vrij verkozen door de inwoners. De andere 35 worden aangeduid door "functionele groepen", vertegenwoordigers van bepaalde sectoren zoals de banken, industrie, leraren, medici en dergelijke. 

Het systeem verzekert dat er -los van de verkiezingen- bijna steeds een meerderheid is van raadsleden die -vaak om persoonlijke of economische redenen- als pro-Chinees worden omschreven. Een echte democratie is Hongkong dus niet, maar dat was het ook niet onder het Britse bestuur. Toen zwaaiden vooral de grote zakenlui of "taipans" de plak over Hongkong en in feite is dat nu nog altijd min of meer het geval, zij het dat nu onder de mantel van China is en niet langer onder die van het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen