James Arthur Photography

CD&V begrijpt Vlaamse formatiepauze niet, ook Groen vindt dat er voortgemaakt moet worden met de onderhandelingen

Bij CD&V wordt met enig cynisme gereageerd op de aankondiging van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) om te wachten met doelgerichte formatiegesprekken tot er meer duidelijkheid is op federaal niveau. "Onbegrijpelijk", reageren verschillende partijkopstukken voor aanvang van het partijbureau. Ook Groen vindt dat er voortgemaakt moet worden met de onderhandelingen en dat De Wever meer leiderschap moet tonen. 

"Hij (Bart De Wever, red.) bewijst dat het confederalisme niet werkt, waarvan akte", sneert nestor Mark Eyskens. "Ik begrijp dat niet gezien zijn eigen logica, die hij helemaal terzijde lijkt te schuiven. De stelling is altijd geweest dat Vlaanderen zichzelf moet besturen en zich niets moet aantrekken van wat er op federaal vlak gebeurt. Nu gebeurt net het tegenovergestelde."

Ik dacht dat Vlaanderen onafhankelijk was van wat federaal zou gebeuren

Etienne Schouppe (CD&V)

Een gelijkaardig geluid horen we bij oud-partijvoorzitter en oud-staatssecretaris Etienne Schouppe. "Ik dacht dat Vlaanderen onafhankelijk was van wat federaal zou gebeuren, en nu wordt het er plots wel van afhankelijk gemaakt. Ik begrijp die strategie niet."

Ik ben een beetje verrast omdat voor de verkiezingen wel andere geluiden te horen waren

Joke Schauvliege (CD&V)

Ook voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege is verwonderd. "Ik ben een beetje verrast omdat voor de verkiezingen wel andere geluiden te horen waren. Ik dacht dat de N-VA nogal op de Vlaamse lijn zat en vond dat Vlaanderen alleen verder kan zonder het federale, maar nu blijkt het een ander verhaal."

Partijonderhandelaars Hilde Crevits en Wouter Beke houden zich wat meer op de vlakte. "Wij nemen akte van de beslissing van de Vlaamse informateur om de Vlaamse onderhandelingen stil te leggen en dit tegen de achtergrond van de federale regeringsvorming", luidt het in een persmededeling.

Pauzeren is niet het signaal waar kiezers op wachten

Ook Groen vindt het niet kunnen dat De Wever een pauze inlast. "De formatiegesprekken stilleggen tot eind juli is niet het signaal waar de kiezers op wachten", zegt fractieleider Bjorn Rzoska. "Die hebben vooral het mandaat gegeven om nu te werken aan regeerakkoorden en niet om in een vicieuze cirkel terecht te komen."

Rzoska stoort er zich ook aan dat na de twee inleidende "gesprekjes" de partij niets meer gehoord heeft van De Wever. "Ik had gehoopt dat we na de versnelling van dit weekend naar echte onderhandelingen zouden gaan en dat is blijkbaar niet de bedoeling van mijnheer De Wever."

"De Wever verstaat de kunst om de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen. Zelfs de vertraging tot eind juli die hij inbouwt, daarvoor legt hij de verantwoordelijkheid bij andere partijen. Het wordt tijd dat mijnheer De Wever meer leiderschap toont en zijn eigen verantwoordelijkheid opneemt", zegt Rzoska. 

Meest gelezen