Dag 36 na de verkiezingen: komt er vandaag een doorbraak(je)?

We gaan de zesde week in na de verkiezingen van 26 mei. Er is voorlopig nog geen zicht op een nieuwe Vlaamse regering, laat staan een federale. Maar op Vlaams niveau heeft informateur Bart De Wever (N-VA) afgelopen weekend wel met verschillende partijen gesprekken gevoerd en straks komt het partijbureau van de N-VA samen. Op federaal niveau brengen informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) deze voormiddag dan weer voor een derde keer verslag uit bij de koning.

De Wever nodigde afgelopen weekend CD&V, Open VLD én SP.A uit en legde hun een inhoudelijke nota voor, een nota die de krijtlijnen van een Vlaams regeerakkoord zou moeten uittekenen. Groen was er niet bij. Vlaams Belang, waarmee de N-VA eerder in deze Vlaamse formatie inhoudelijke gesprekken voerde, hield zich beschikbaar.

Over de inhoud van de nota is niets geweten, discretie blijft het codewoord. "Maar om die nota een beetje verteerbaar te maken moet er natuurlijk voor iedereen wat lekkers inzitten", zegt VRT-journalist Marc Van de Looverbosch. "Na het lange gesprek dat Bart De Wever gevoerd heeft met Vlaams Belang, zullen er dus allicht een paar rechtse accenten in zitten. Maar als de nota ook naar de SP.A wordt gestuurd, kunnen we ervan uitgaan dat er ook een aantal linkse elementen inzitten."

Men gaat nu een beetje strippoker spelen. Wie laat als eerste de broek zakken?

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch

In de loop van deze voormiddag komt het partijbestuur van de N-VA samen. Daar zullen de gesprekken die De Wever afgelopen weekend heeft gevoerd worden besproken. Mogelijk zal dan ook duidelijk worden met welke partijen de N-VA verdere gesprekken zal voeren om een Vlaamse regering te vormen, op basis van de antwoorden die informateur De Wever krijgt van de andere partijen die ook partijbureau hebben.

"Ik kan me moeilijk voorstellen dat Open VLD, CD&V en SP.A zouden gaan onderhandelen met Vlaams Belang mee aan de tafel. Het enige wat Bart De Wever nu rest is een fatsoenlijke manier om het Vlaams Belang er af te rijden", aldus Van de Looverbosch. "Ook de eventuele deelname van de SP.A is een groot vraagteken. Sommigen binnen die partij hebben al gezegd dat ze voor de oppositie kiezen. Dus dan blijven er op de duur nog maar een paar partijen over."

Federaal

Een mogelijke doorbraak op Vlaams niveau zou ook de federale informateurs enigszins vooruit helpen. Reynders en Vande Lanotte moeten namelijk niet alleen de N-VA en de PS zien samen te krijgen, ze kregen van de koning ook de opdracht om contacten te onderhouden met "de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen".

Hun opdracht werd al twee keer verlengd en vandaag brengen ze opnieuw verslag uit bij de koning. Vorige week waren er geluiden dat hun opdracht vandaag zou stoppen, maar het is allesbehalve duidelijk wie er in dat geval in hun plaats het veld zou kunnen worden ingestuurd. De kans lijkt groter dat Vande Lanotte en Reynders allicht nog wat langer aan het werk zullen blijven. In dat licht valt ook te noteren dat Didier Reynders vorige week naast een Europese topjob greep.

Hoe dan ook: de zomer kan nog lang duren.

Meest gelezen