Videospeler inladen...

Europese leiders raken het nog niet eens over verdeling topjobs

De speciale top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders is het niet eens geraakt over de verdeling van de topbenoemingen. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad heeft de vergadering geschorst. Morgen komen de leiders weer samen om 11 uur.

Na een avond, een nacht en een ochtend vergaderen krijgen de Europese staatshoofden en regeringsleiders de puzzel van de topjobs nog altijd niet gelegd. Daarom heeft Tusk vanmiddag beslist om de vergadering te schorsen tot morgenochtend 11 uur.

Lees verder onder de tweet.

Tusk had de Nederlander Frans Timmermans naar voren geschoven om Jean-Claude Juncker op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie, maar de sociaaldemocratische "Spitzenkandidat" wekt weerstand bij enkele Oost-Europese lidstaten en bij enkele christendemocratische regeringsleiders. Die laatsten blijven erbij dat de functie naar een christendemocraat moet gaan omdat de EVP-fractie nog altijd de grootste in het Europees Parlement is.  

Timmermans zou intussen nog altijd in polepositie liggen om Juncker op te volgen, maar de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie hangt nauw samen met het voorzitterschap van de Europese Raad en het Parlement, en de nieuwe hoge vertegenwoordiger van het Europese buitenlands beleid.

Voor die laatste post circuleert nu de naam van premier Charles Michel (MR), al zou ook Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager een kans maken. De Bulgaarse ex-Eurocommissaris Kristalina Georgieva wordt nu getipt om Europees president Donald Tusk op te volgen, terwijl het voorzitterschap van het Parlement naar de Duitse christendemocraat Manfred Weber zou gaan. Hij zou zijn mandaat wel moeten delen met een liberaal, mogelijk Guy Verhofstadt.

Opvolging Juncker ligt het moeilijkst

Momenteel is niets zeker. Wie de nieuwe Commissievoorzitter wordt, is de moeilijkste knoop om door te hakken. De functie is misschien wel de belangrijkste Europese functie. Bovendien moet de kandidaat in de Raad de steun krijgen van minstens 21 lidstaten die 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Daarna moet hij of zij nog een absolute meerderheid van 376 op 751 zetels in het parlement achter zich zien te krijgen.

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Rob Heirbaut: 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen