Voorbeeld van een conflictvrije spooroverweg.

Evergem schrapt alle spoorwegovergangen

De gemeente Evergem wil samen met spoorwegbeheerder Infrabel alle kruispunten tussen de openbare weg en het spoor schrappen. Door de spoorlijn conflictvrij te maken, moeten auto's, fietsers en voetgangers niet meer over het spoor passeren. Daardoor wordt de situatie daar veiliger.

In Evergem zijn er elf plaatsen waar het verkeer over het spoor moet, maar op termijn zullen die spooroverwegen verdwijnen. "De spoorweg­beheerder wil dat nu veranderen, en onderzoekt de verschillende mogelijkheden", zegt schepen Lucas Van der Meersch (CD&V). 

Het gaat dan over het bouwen van fiets- of voetgangerstunnels, het sluiten van overwegen, en het bouwen van bruggen of zelfs een tunnel voor het autoverkeer. Maar wanneer dat allemaal zal veranderen, is onduidelijk zegt schepen Van der Meersch: "De effectieve uitvoering van dit streefbeeld wordt nog verder bestudeerd en uitgetekend, in functie van de verkeerstechnische mogelijkheden en het beschikbare budget."

Fietssnelweg ook in Evergem

Naast het afschaffen van de kruispunten, stelt Infrabel ook gronden ter beschikking om de fietssnelweg F42 door te trekken tot in Evergem. "Als deze fietssnelweg helemaal klaar is, zal een fietser vanuit Eeklo veilig en conflictvrij via Waarschoot, Sleidinge en Evergem naar Gent kunnen fietsen", zegt schepen Van der Meersch nog.

kasto80

Meest gelezen