Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Topman van de VN roept tot dringende actie op om een "klimaatramp" te vermijden

De klimaatverandering verloopt sneller dan gedacht. Dat zegt Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, op een bijkomst over het klimaat in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Hij riep tot dringende actie op om een "ramp" te vermijden. "We zijn hier omdat de wereld met een ernstige klimaaturgentie geconfronteerd wordt", aldus een bezorgde Guterres.

"De klimaatverandering voltrekt zich nu. Ze verloopt zelfs sneller dan wat de beste wetenschappers van de wereld hadden voorzien en loopt vooruit op onze inspanningen om haar het hoofd te bieden", aldus de topman van de VN.

"Elke week brengt nieuwe vernieling als gevolg van het klimaat", stelde hij. De topman van de VN haalde daarbij "overstromingen, droogte, hittegolven, branden en megastormen" aan.

Guterres heeft voor 23 september een topbijeenkomst in New York belegd, want landen leven sommige bepalingen van het klimaatakkoord van Parijs niet na. Dat akkoord, dat in 2015 gesloten werd, wil de opwarming tegen het einde van de eeuw tot 2 graden Celsius beperken.

Meest gelezen