Videospeler inladen...

Informateurs Vande Lanotte en Reynders werken verder aan preformatienota

De informatieopdracht van Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) met het oog op de vorming van een federale regering wordt verder verlengd, tot 29 juli. De twee informateurs gaan nu werken aan een nota die als start zou moeten kunnen dienen voor toekomstige preformatiegesprekken.

Vande Lanotte en Reynders brachten vanmorgen voor een derde keer verslag uit bij koning Filip en die heeft hen gevraagd om hun informatieopdracht voort te zetten. 

De informateurs zijn al sinds 30 mei aan de slag. Tot nog toe gingen de gesprekken tussen de informateurs en de politieke partijen vooral over de verhoudingen tussen de partijen en over een aantal grote uitdagingen, zoals de begroting.

"Vanaf nu gaan we met opgedreven intensiteit een aantal inhoudelijke discussies voeren zodanig dat we tegen 29 juli mogelijk een preformatienota zouden kunnen hebben. Die nota moet dan de prioriteiten van de betrokken partijen zo goed mogelijk weergeven", aldus informateur Johan Vande Lanotte.

Preformatie

Het woord is gevallen: de etappe na de informatie, die dus zal duren tot 29 juli, zal een "preformatie" zijn. "Op die manier proberen we in de aanloop naar de vorming van een federale regering een stukje vooruitgang te boeken", gaf Vande Lanotte mee tijdens een persconferentie. 

Op 12 juli moeten de informateurs met een tussentijds verslag komen, op 29 juli moet de preformatienota klaar zijn. "We weten sowieso dat - wat ook de formatie is - het een regeringsgesprek zal zijn met partijen die relatief ver uit mekaar staan", stelt informateur Vande Lanotte. "Een preformatie moet dat proberen te overbruggen. Dat is veel aftasten, dat is niet makkelijk."

Met andere woorden: de informateurs proberen N-VA en PS samen te brengen. Volgens Vande Lanotte zijn er twee zaken bepalend om een formatie te kunnen laten doorgaan. "Partijen moeten zich inhoudelijk vinden en de wil om te slagen." 

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige persconferentie van Vande Lanotte en Reynders:

Videospeler inladen...

Meest gelezen