Kanaalzwemmers veroorzaken overlast in Vilvoorde, buurtbewoners zijn het beu

Jongeren blijven het zwemverbod in het Zeekanaal in Vilvoorde negeren en veroorzaken overlast. Buurtbewoners van het KanaalPark klagen over intimidatie en lawaaihinder. “Sinds een tiental dagen is het hier dagelijkse kost”, vertelt buurtbewoner Marc.

Het fenomeen van de kanaalzwemmers steekt sinds de hitte de kop op: jongeren zoeken verfrissing en duiken dan maar het water in ter hoogte van de aanlegsteiger langs de Steenkaai aan brasserie Canal. Dat is echter verboden wegens te gevaarlijk. Enkele waaghalzen hingen zondag zelfs aan de balustrades van de Europabrug, klaar om in het water te duiken. Dat deden ze uiteindelijk niet.

Lawaai maken en mensen lastigvallen

Maar de jongeren blijven intussen maar terugkomen. “Ze maken lawaai en vallen mensen lastig. Vrouwen krijgen vanalles toegeroepen. Wie met de fiets voorbijrijdt moet opletten of hij wordt omver gelopen. Mijn vrouw werd trouwens gisteren nog belaagd. Ze had gewoon geroepen dat het niet mag wat ze aan het doen waren en wou ook een foto nemen. Binnen de kortste keren zat het spel op de wagen en begon de situatie te escaleren. Gelukkig kwam net op dat moment de politie aan", vertelt buurtbewoner Marc. 

Gevaarlijk spel

De politie bevestigt dat er dagelijks moet uitgerukt worden naar het kanaal. “Al sinds een week komt er minstens één keer een melding van jongeren die aan het zwemmen zijn”, zegt woordvoerster Catherine Bodet van de politiezone VIMA. “Het zijn minderjarigen tussen 15 en 19 jaar. Als we ze aantreffen wijzen we er op dat ze een gevaarlijk spel spelen dat bovendien verboden is. De volgende stap zijn boetes, maar dat is niet evident want dan moet je hun identiteit herhaaldelijk kunnen vaststellen. Onze overlastpatrouille is op de hoogte en passeert geregeld op die plek maar we kunnen nu eenmaal geen permanent toezicht gaan houden.”

Meest gelezen