Herlees liveblog: Vlaamse formatie on hold, federale informateurs gaan door, nog geen akkoord over Europese topjobs

Didier Reynders en Johan Vande Lanotte blijven nog zeker vier weken aan zet als federaal informateur. Daarom heeft Vlaams informateur Bart De Wever beslist om ook de Vlaamse formatie voorlopig niet op te starten. En in Europa leveren de onderhandelingen over de invulling van de topfuncties voorlopig niets op. Volg het nieuws over alle politieke niveaus op de voet in deze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het belangrijkste nieuws van vandaag in een notendop:

  • De koning heeft de informateursopdracht van Didier Reynders en Johan Vande Lanotte verlengd tot 29 juli.
  • Vlaams informateur Bart De Wever heeft beslist om de Vlaamse formatie niet op te starten, zolang de federale informateurs aan zet zijn.
  • De Europese leiders zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de Europese topfuncties. Morgen wordt er opnieuw overlegd.

VLAAMS: CD&V begrijpt niet dat De Wever wacht op federale formatie

Verschillende CD&V'ers vinden het vreemd dat Vlaams informateur Bart De Wever de Vlaamse formatie nog niet wil opstarten omdat er federaal nog te weinig duidelijkheid is. Ze wijzen er ook op dat De Wever voor de verkiezingen net aangaf snel een Vlaamse regering op de been te willen brengen, om zo naar de federale formatietafel te kunnen trekken. "Ik dacht dat N-VA nogal op de Vlaamse lijn zat en vond dat Vlaanderen alleen verder kon zonder het federale niveau, maar nu blijkt het een ander verhaal", reageert Joke Schauvliege voor de start van het partijbureau. Volgens Mark Eyskens bewijst De Wever dat het confederalisme niet werkt. "Een Vlaamse regering kan in 24 uur uitgeklaard zijn." Ook Etienne Schouppe begrijpt de strategie van De Wever niet.

Homans legt morgen eed af als nieuwe Vlaams minister-president

Liesbeth Homans (N-VA) zal morgen om 10 uur bij de koning de eed afleggen als nieuwe Vlaams minister-president. Ze volgt haar partijgenoot Geert Bourgeois op die naar het Europees Parlement trekt. Dat mandaat is niet cumuleerbaar met dat van Vlaams regeringsleider.

Ook Wouter Beke (CD&V) legt morgen de eed af bij de koning, als nieuwe federale minister van Werk. Hij volgt Kris Peeters op. Ook hij trekt naar het Europees Parlement.

VLAAMS: Groen hekelt "Vlaams Belang als co-auteur regeerakkoord"

Groen-voorzitster Meyrem Almaci is bezorgd over "de ontwikkelingen in de Vlaamse onderhandelingen". Vlaams formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever nodigde Groen, in tegenstelling tot CD&V, Open VLDen SP.A, niet uit om een eerste onderhandelingsnota te bekijken. Almaci betreurt dat "na weken intensieve onderhandelingen" tussen De Wever en Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken enkel de traditionele partijen zijn uitgenodigd, "die allen verloren hebben tijdens de verkiezingen". "We kunnen ons niet voorstellen dat CD&V, Open VLD en de SP.A zomaar meestappen in deze werkwijze", zegt de Groenvoorzitster. "Vlaams Belang als co-auteur van een regeerakkoord is nefast voor de toekomst van Vlaanderen. We mogen ons als democraten niet uit elkaar laten spelen op onze cruciale waarden en mensen niet verdelen in A- en B-burgers."

BELGA

Liesbeth Homans (N-VA) heeft het ziekenhuis verlaten na hartklachten

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft het ziekenhuis mogen verlaten, nadat ze er eind vorige week was opgenomen na hartklachten. Homans zal morgen aangeduid worden als Vlaams minister-president, in opvolging van haar partijgenoot Geert Bourgeois die naar het Europees Parlement trekt. Sowieso gaat het om een tijdelijke aanstelling, aangezien de nieuwe Vlaamse regering nog moet worden gevormd.

Herbekijk de volledige persconferentie van de federale informateurs Reynders en Vande Lanotte:

Videospeler inladen...

N-VA betreurt dat "geen enkele andere Vlaamse partij inhoudelijk gesprek wil aangaan" met Vlaams Belang

De N-VA stelt vast dat "geen enkele Vlaamse partij een inhoudelijk gesprek wil aangaan met de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen", zijnde Vlaams Belang. "Dit terwijl extreemlinks eerder wel toetrad tot lokale coalities en door de PS gesmeekt wordt om de Waalse regering te vervoegen."

"Wij betreuren dat op deze manier weinig respect wordt getoond voor het oordeel van de Vlaamse kiezer". De N-VA doet daarom een oproep om tot dialoog over te gaan.

Videospeler inladen...

VLAAMS: Vlaams Belang blijft bereid om voort te praten over een nieuwe Vlaamse regering

N-VA: "De PS weigert elk formeel en informeel contact met de N-VA"

Volgens N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys worden de gesprekken over de vorming van een federale regering bemoeilijkt, omdat de PS " elk formeel en informeel contact met de N-VA weigert". "Wij willen heel graag de dialoog opstarten over het confederalisme. En als je problemen wil oplossen, moet je minstens eerst met elkaar praten."

EUROPEES: Merkel blijft hoopvol, Macron reageert kritisch

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt dat de Europese leiders morgen toch nog een compromis vinden over de verdeling van de Europese topjobs. Dat zei ze op een personferentie na een nachtje doortrekken. 

Merkel benadrukte dat het heel moeilijk is om een compromis te vinden tussen de 28 EU-lidstaten. Maar ze houdt moed en mikt op woensdag om een compromis te bereiken.

De Franse president Emmanuel Macron was erg kritisch na afloop en zei dat de Europese Unie lessen moet trekken uit de mislukking van de EU-leiders om het eens te worden over de Europese topjobs. Volgens de Franse president moet de mislukking van afgelopen nacht tot grote veranderingen leiden binnen de Europese instellingen.

Meest gelezen