Yorick Jansens

Lommel stapt naar de rechter in zaak-Vestiville

De stad Lommel stapt naar de rechtbank in de zaak over het festival Vestiville. Het stadsbestuur stelt zich burgerlijke partij om inzage te krijgen in het dossier.

"Door ons burgerlijke partij te stellen, krijgen we inzage in het onderzoek. Als er onregelmatigheden zijn gebeurd, dan ben ik daar graag van op de hoogte, want we zijn betrokken partij", verduidelijkt burgemeester Bob Nijs van Lommel. Vestiville werd vrijdag in laatste instantie geschrapt. Duizenden festivalgangers moesten onverrichter zake terug naar huis.

De organisatoren hadden een waarborg van 20.000 euro betaald aan de stad. Het is nog niet duidelijk of die alle geleden schade dekt, zegt de burgemeester. "Er is sprake van imagoschade. Aan naar schatting 800 gestrande festivalgangers gaf Lommel ook eten, drinken en toegang tot toiletten en douches," licht burgemeester Nijs toe in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het gerecht onderzoekt of de organisatoren gefraudeerd hebben. Twee van hen, een Nederlandse broer en zus, zitten sinds vrijdag in de cel. De onderzoeksrechter heeft de derde organisator, een Brit, vrijgelaten. 

Volgens burgemeester Bob Nijs verliepen de onderhandelingen vooraf met de Belgische bvba Vestiville en met een professioneel productiebedrijf "waar we vertrouwen in hadden en hebben". Er volgde ook een politie-onderzoek, dat geen verontrustende resultaten gaf.

Afgelasten was de enige mogelijke beslissing

De Lommelse burgemeester blijft erbij dat de afgelasting "geen gemakkelijke, maar de enige mogelijke beslissing" was. Alle diensten  -politie, brandweer, Vlaams Kruis, federale gezondheidsinspectie en de veiligheidscoördinator van het festival - gaven een negatief advies. Dat de beslissing zo laat viel, vlak voor het festival begon, kon volgens Nijs niet anders, omdat hij "de organisatie alle kansen wou geven en er niet vroegtijdig de stekker wilde uittrekken. Controleren kan ook pas als een festival er staat. "

Tickets

De website Eventbrite die toegangstickets verkocht voor het hiphopfestival belooft een snelle terugbetaling. Op de site staat dat Eventbrite nog werkt aan de laatste praktische details over de terugbetaling, maar klanten krijgen in de loop van de volgende dagen de prijs van de tickets gestort op de rekening die ze bij aankoop hebben gebruikt. Eventbrite gaat daarna wel proberen om het geld te recupereren bij de organisatoren. Ook Festicket bood kaartjes aan voor Vestiville. Op die site staat te lezen dat de verkoper contact gaat opnemen met de organisatoren om te informeren waarom het festival juist geannuleerd werd. Daarna zal Festicket zo snel mogelijk contact opnemen met alle ticketkopers. 

Beluister hier het gesprek met de Lommelse burgemeester Bob Nijs in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen