Luilekker luisteren: 10 zomerse podcasttips

De zomer is er eindelijk en hopelijk betekent dat dat u de komende maanden net iets meer tijd voor uzelf kan nemen. Of het nu op een tropisch strand is, of gewoon in uw achtertuin, op het balkon of in het stadspark: podcasts beluisteren kan overal en altijd. VRT NWS heeft er tientallen voor u klaar staan. Speciaal voor u: hier een selectie met enkele van onze beste, leukste en interessantste afleveringen.

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: neen, om podcasts te beluisteren op je smartphone hoef je geen duur data-abonnement te hebben. Je kan podcasts gewoon downloaden op een plek waar er wifi is, en dan kan je ze daarna beluisteren waar en wanneer je maar wil. Ook in verre buitenlanden kan je dus zonder extra kosten genieten van onze verhalen.

Weet je nog niet goed wat een podcast precies is of hoe je er naar kan luisteren, dan vind je meer uitleg hier.

Podvis: duik dieper in het nieuws

De eerste reeks waar we graag je aandacht op vestigen, is Podvis, onze jongste VRT NWS-telg. Podvis gaat voor meer diepgang in het nieuws. We belichten verschillende aspecten van één thema dat speelt in de actualiteit en vertellen je wat je elders nog niet te horen kreeg. We maakten een selectie uit de Podvissen van de voorbije zes maanden.

1) Toerisme en de gevolgen ervan voor onze planeet en haar inwoners

Een weekend naar de kust, de klassieke rit met de auto naar het zuiden van Frankrijk of een drieweekse trektocht door Nepal. Variatie troef. Wereldwijd worden jaarlijks 1,3 miljard toeristische trips gemaakt. De reissector staat in voor 10% van het wereldwijde BBP.  Maar de medaille heeft ook meerdere keerzijden: al die toeristen zorgen voor overlast, vervuiling, stijgende prijzen voor de lokale inwoners en druk op de huizenmarkt.  Hoe groot is het probleem van het massatoerisme? Antwoorden krijg je hier te horen.  

2) "Podcasts met beeld" en hoe ze de wereld veroveren

Films en series streamen, is de laatste jaren enorm populair geworden. Naast Netflix -met 140 miljoen gebruikers- en Amazon, gaan nu ook Apple en Disney een streamingdienst aanbieden. Maar op het filmfestival van Cannes zijn Netflix-films niet welkom en vanuit Hollywood komt ook heel wat kritiek op de Netflix Originals. Waarom is er zo'n afkeer tegen de streaminggigant vanuit de traditionele filmwereld? Betekent meer platformen ook meer betalen voor de kijker? En hoe verandert streamen onze kijkervaring? Een Podvis voor serieverslaafden.

3) Belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen oftewel goed nieuws

Het is al dertig jaar geleden dat de aidsepidemie op haar hoogtepunt was. Sindsdien zijn er al veel medische doorbraken geweest die het leven met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, makkelijker maken. Recent zijn zelfs drie mensen genezen van hiv. En een condoom is ook niet meer nodig volgens de Hoge Gezondheidsraad, als de seropositieve partner virusremmers neemt. Alles lijkt onder controle, maar is dat echt zo? En is dat overal zo? Luisteren en je komt er alles over te weten.

4) De stille Kempen: centrum voor drugsproductie

Begin dit jaar vielen er drie doden in een drugslab in de Limburgse gemeente Hechtel-Eksel. Opvallend, want het was de eerste keer dat er in ons land mensen omkwamen door de giftige dampen geproduceerd in een illegaal laboratorium. Hoe gevaarlijk is het in zo'n lab en wie werkt daar? Maar misschien nog prangender, wat doen de drugscriminelen achteraf met het gedumpte drugsafval? Wij gingen op zoek naar antwoorden. Denk aan de serie "Undercover", maar dan echt.

VRT NWS podcasts: Reeksen en aparte afleveringen

Op ons VRT NWS-kanaal publiceren we geregeld speciale reeksen, bijvoorbeeld naar aanleiding van verkiezingen. Maar we hebben er ook absolute pareltjes op staan, over heel uiteenlopende onderwerpen. Een greep uit ons aanbod:

5) Beroemd en berucht: ophefmakende Belgische moordzaken

Een reeks is dit, over onwaarschijnlijke moordzaken in ons land, die vaak al naar de achterkamertjes van ons collectief geheugen zijn verhuisd. Zo is in 1997 ons land volop in de greep van de zaak-Dutroux, wanneer er op 22 maart een nieuwe vreselijke ontdekking volgt: in enkele vuilniszakken in Bergen worden menselijke resten van vrouwen teruggevonden. Zorgvuldig versneden en verpakt. Het is het minutieuze, doch afschuwelijke werk van de slachter van Bergen. En de man heeft de maanden erna nog meer gruwel in petto. 

6) De wonde die nooit helemaal heelt: verkrachte vrouwen spreken

In 2017 deden meer dan 4.000 slachtoffers aangifte van verkrachting. Maar volgens experten ligt het echte aantal slachtoffers nog veel hoger, het zogenoemde "dark number".  Dat veel slachtoffers geen aangifte durven te doen, heeft vaak te maken met schaamte en schuldgevoelens, maar ook met de strafmaat, die volgens veel mensen in de gerechtelijke wereld veel te laag ligt. In deze podcast hoor je slachtoffers die nooit eerder hun verhaal durfden doen. 

7) Lossen wat cassettes op zolder een oude moordzaak op?

Werd Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961, vermoord door een Belgische piloot, tijdens een vredesmissie in Congo? Die denkpiste gaat al een paar jaar de wereld rond, maar niemand kan het ook bewijzen. VRT NWS kreeg een uniek interview in handen met die Belgische piloot, Jan van Risseghem. Hier hoor je zijn verhaal. En zijn stem.

Björn in the USA: beleef het Amerika van Trump en van zijn tegenstanders, met onze correspondent

Sinds de eedaflegging van Donald Trump als 45-ste president van de Verenigde Staten, woont ook onze correspondent Björn Soenens in "the greatest nation on earth". Hij leeft er als Belgische Amerikaan tussen de  andere Amerikanen, aangespoeld van overal ter wereld. Sommige families zijn er al eeuwen, andere komen net aan de deur kloppen. Allemaal hebben ze een mening en Björn vat die voor ons samen in zijn podcast "Björn in the USA".

8) Iedereen in Amerika is boos op iedereen, maar waarom?

We leven in een tijdperk waarin alles wit of zwart, links of rechts, juist of fout lijkt. De verdeeldheid is nog nooit zo groot geweest. De manier waarop in de VS de politiek, de media en de gewone Amerikanen voortdurend en onophoudelijk met mekaar in confrontatie komen, is daar een pijnlijke illustratie van.  Leer in deze podcast wat politici, journalisten en burgers kunnen of willen doen om uit de impasse te geraken.

9) Brandend actueel: ellende aan de zuidelijke grens van de VS

Jesus is 24 en leidt een schemerbestaan in de VS.  Rosa ziet voor het eerst in 17 jaar haar zoon en kleinkinderen, door een metalen hek. Door de gaten kunnen ze net elkaars vingers aanraken. De muur tussen de VS en Mexico staat symbool voor de impact die het immigratiebeleid van president Trump heeft op de levens van duizenden mensen die dromen van een beter leven. Een podcast over de American Dream en hoe veraf die lijkt, ook al sta je op de grens en kan je het beloofde land zien liggen. 

Het Creatieve Lab: kunstenaars over hun inspiratie

Je bent creatief of je bent het niet, beweren sommigen. Maar klopt dat wel? Zijn er manieren om creatiever te worden? Om meer inspiratie te vinden? Om op betere ideeën te komen? Heb je daar voldoende nachtrust, sport, discipline of speciale voeding voor nodig? We vragen het in deze reeks gewoon aan de creatievelingen zelf.

10) Over makers en prutsers, en slagen en falen

Niemand heeft ooit zo mooi “ik dacht aan een vrouw” gezegd. Maar Frank Vander linden ligt niet in de lappenmand, na de breuk met zijn ex, regisseur Kat Steppe. Wel heeft hij zijn scheidingspijn uitgezongen, een hele cd lang.  Redelijk gelijkmoedig, omschrijft de frontman van De Mens zichzelf in deze aflevering, en altijd zoekend naar iets tussen structuur en spontaniteit.

Meest gelezen