Videospeler inladen...

Hinder door stiptheidsacties bij bagageafhandelaar Swissport in Zaventem bleef heel beperkt

De vakbonden van bagageafhandelaar Swissport hebben van 8 tot 10 uur stiptheidsacties georganiseerd op de luchthaven van Zaventem. De actie werd vooral opgevolgd door de bedienden. De hinder voor reizigers bleef dan ook heel beperkt.

Vakbonden en directie zaten gisteren samen, maar de onderhandelingen zijn afgesprongen, melden de bonden. "De directie kon geen concrete voorstellen op tafel leggen. De eisen gaan vooral over het tekort aan personeel in alle geledingen van het bedrijf." Volgens de bonden dreigt de onderbemanning de veiligheid van de passagiers en de gezondheid van de werknemers in het gedrang te brengen. 

We stellen ons zelfs de vraag of er niet meer aan de hand is

Fouad Bougrine (ACLVB)

"Wij vragen al maanden - eigenlijk jaren - mensen waar er nog steeds mensen ontbreken. Daar is blijkbaar geen geld voor. We stellen ons zelfs de vraag of er niet meer aan de hand is: wij vernemen dat er vanuit Swissport International geen geld meer wordt gestoken in Swissport Belgium", reageert Fouad Bougrine van de vakbond ACLVB in het Radio 1-programma "De ochtend".

"We hebben hier een staking vermeden. We wilden de reiziger laten zien dat we echt oplossingen zoeken, maar daarin wilde de werkgever niet meegaan. Ze blijven op alles wat we vragen "nee" zeggen. We zien geen andere mogelijkheid meer dan stiptheidsacties. We vragen bij die acties aan het personeel niet meer dan hun job te doen. En niet zoals zotten van hier naar daar te crossen en dubbele taken uit te voeren."

(lees voort onder de foto)

Sociaal bemiddelaar gevraagd

De bonden hebben de gesprekken met de directie stopgezet en hebben bij hoogdringendheid de inzet van een sociaal bemiddelaar gevraagd. Federaal minister van Werk Wouter Beke (CD&V) vindt de vraag tot bemiddeling een goede zaak. "Er zal nu een sociaal bemiddelaar op het veld worden gestuurd om te kijken hoe we hier uit kunnen geraken."

Brussels Airlines, de grootste klant van Swissport, had eigen teams klaarstaan om de hinder te beperken. "Maar we kunnen niet altijd alles opvangen", zei woordvoerster Kim Daenen vanochtend tegen het persagentschap Belga.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" van 13 uur hier:

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek Fouad Bougrine in "De ochtend": 

Meest gelezen