Parijs voert opnieuw maximumprijs voor huurappartementen in

Vanaf vandaag geldt opnieuw een maximumprijs voor huurappartementen in Parijs. De maatregel, die tussen 2015 en 2017 ook al gold maar door de rechtbank geannuleerd werd, wordt opnieuw voor de rechtbank gebracht door de verbolgen eigenaars.

De maatregel moet een antwoord bieden op de enorme prijsstijgingen van de immobiliën in de Franse hoofdstad sinds tien jaar, een stijging die hoog boven het landelijk gemiddelde ligt.

Het gaat om een plafonnering van de huur van gemeubelde en ongemeubelde appartementen waarvoor vanaf maandag een huurwaarborg gestort wordt. Volgens de stad moet de plafonnering zorgen voor een koopkrachtstijging voor de gezinnen.

De huurprijs zal niet meer dan 20 procent meer mogen bedragen dan een referentieprijs. Normaal gezien zal het experiment vijf jaar duren. De nationale unie van eigenaars (UNPI), die in 2017 een annulering van de maatregel bekwam, heeft ook nu al een klacht ingediend.

Berlijn heeft recent een gelijkaardige maatregel aangekondigd. Daar mogen de huurprijzen de komende 5 jaar niet stijgen. Er komt ook een huurplafond voor hoge huren. De hoofdstad van Duitsland wil daarmee "de gespannen situatie op de woningmarkt kalmeren en ontlasten".

Meest gelezen