Koop geen namaakproducten en bel niet met oortjes achter het stuur: wat u moet weten als u naar Frankrijk reist

Of u zon, zee, bergen, cultuur of gastronomie zoekt: la douce France heeft het allemaal. Geen wonder dus dat Frankrijk dé vakantiebestemming bij uitstek is. Maar wilt u boetes vermijden of niet onbeleefd lijken tegen de ober die u ongevraagd water brengt? Dan zijn onderstaande tips en weetjes uit onze reeks "Inpakken en wegwezen" zeker handig.  

Alvast goed om te weten: op secundaire wegen die buiten de bebouwde kom liggen en geen middenscheiding hebben tussen de rijrichtingen zijn sinds vorig jaar nieuwe maximumsnelheden van kracht, 80 km/u in plaats van 90 km/u. Let dus op als u dat gaspedaal wat dieper wil indrukken, anders ligt er bij uw thuiskomt mogelijk een boete in uw bus. 

De Fransen houden u sowieso goed in de gaten op hun wegen: de voorbije jaren is er flink geïnvesteerd in flitscamera's, waardoor de pakkans gevoelig is verhoogd. Vooral wie naar de Côte d’Azur en de Provence trekt, moet goed opletten onderweg, en dan voornamelijk op de A31 tussen Luxemburg en Dijon. Op dat traject worden de meeste Belgen geflitst.

Dat u tol of de péage moet betalen, weet u wellicht wel, maar wist u ook dat u een milieuvignet nodig hebt indien u bepaalde steden wilt binnenrijden?  Als u zonder het juiste vignet rondrijdt, riskeert u een boete van 68 euro.  Meer info over de milieuvignetten en waar u ze kan kopen, vindt u hier.

Onze zuiderburen zijn ook erg streng als het op het gsm- en gps-gebruik aankomt. Bellen met oortjes is verboden (ook voor fietsers trouwens) en uw telefoon moet zelfs uit uw gezichtsveld zijn wanneer u aan het rijden bent. 

Nog enkele weetjes: in Frankrijk is het verboden om te roken in een wagen of camper waar minderjarigen in zitten, en motorrijders zijn verplicht om een veiligheidshesje te dragen. 

Je bent in Frankrijk in principe verplicht een alcoholtest (éthylotest of alcooltest) mee te nemen in de auto. Maar bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole geen boete. Met deze test kan je bij twijfel over de hoeveelheid alcohol in je bloed, zelf bepalen of je in staat bent je voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille, wat ongeveer overeenkomt met 0,22 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht. Voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille. 

Terreur had Frankrijk de afgelopen jaren al verschillende keren in haar greep. De bloedige aanslag in de kantoren van het satirische maandblad Charlie Hebdo, de aanslag in de concertzaal Bataclan in Parijs, en de aanslag met een vrachtwagen die inreed op een mensenmassa op de Promenade des Anglais in Nice, net na het vuurwerk voor "le 14 juillet", liggen nog vers in het geheugen. 

Ook nu is de terreurdreiging in Frankrijk nog niet voorbij, net als in heel wat andere West-Europese landen. Het is dan ook nodig om waakzaam te blijven. Buitenlandse Zaken raadt aan om grote bijeenkomsten te vermijden en om de richtlijnen van de plaatselijke veiligheidsdiensten nauwlettend te volgen. 

“Dit jaar vonden er in Frankrijk wekelijks manifestaties van “gele hesjes” plaats. Ook op 14 juli, de Franse nationale feestdag, zouden de gele hesjes verzamelen blazen in Parijs en andere Franse steden. Alvorens af te reizen naar de Franse hoofdstad, raadt Buitenlandse Zaken onder andere aan om het nieuws te volgen, uw auto niet op straat te parkeren maar in ondergrondse parkings en om alle samenscholingen en manifestaties te vermijden. Het wordt bovendien sterk afgeraden om symbolische plaatsen en andere toeristische gebieden te bezoeken zoals de Arc de Triomphe en de Champs-Élysées. 

Sinds de verkiezingen van mei 2017 is Emmanuel Macron president van Frankrijk. In juni 2018 won hij ook de parlementsverkiezingen, die historisch waren om twee redenen: de twee traditionele partijen werden aan de kant geschoven en nooit eerder werden er zoveel parlementszitjes ingenomen door vrouwen.

Maar sinds eind vorig jaar taant zijn populariteit en die van zijn partij. Al maandenlang komen de zogenoemde “gele hesjes” op straat om te manifesteren tegen zijn sociaal en fiscaal beleid. Met “Het Grote Debat” - waarbij Franse steden en gemeenten hun eigen debat konden organiseren - en enkele sociale maatregelen probeerde Macron de gemoederen te bedaren. Maar de spanningen in Frankrijk zijn nog niet van de baan.

Namaakproducten, ook in Frankrijk is het verkopen ervan populair. Zeker op toeristische marktjes proberen de handelaars namaakproducten aan de toeristen te slijten. Maar opgelet: het verkopen, maar ook het kopen zelf van die producten is strafbaar en kan dus beboet worden.

Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de vele controles die op toeristen worden uitgevoerd aan de grens met Italië, in het zuiden van Frankrijk. 

Neem zeker uw Europese Ziekteverzekeringskaart mee op reis naar Frankrijk. Die kaart kan u opvragen bij het ziekenfonds en ze toont aan dat uw verzekering in orde is. Daarnaast raadt Buitenlandse Zaken reizigers ook aan een reisapotheek mee te nemen.

Frankrijk heeft over het algemeen een gematigd, aangenaam klimaat. Het land kan verdeeld worden in vier klimaatzones:

  1. Ten westen van de lijn Bayonne-Lille heerst er een vochtig zeeklimaat en kunnen de zomers fris zijn.
  2. De Elzas, Lotharingen, het Rhônedal en de gebergten kennen een semi-landklimaat, met strenge winters en warme zomers.
  3. In het noorden en het centrum van het land zijn de winters koud en de zomers warm.
  4. Zuid-Frankrijk kent zachte winters en hete zomers, door het Middellandse Zeeklimaat. 

Opgelet: in het zuiden kunnen er tijdens de warme zomermaanden bosbranden ontstaan.  Vorig jaar nog gingen duizenden hectares bos in vlammen op en werden duizenden mensen geëvacueerd, onder wie ook Belgische toeristen. 

Du pain, du vin et du Boursin: wie naar Frankrijk reist, doet dat vaak ook voor de lekkere wijnen, de verfijnde keuken, de wereldberoemde kazen. Maar hoe rijkelijk de diners ook kunnen zijn, ontbijten doen de Fransen eerder sober. Stukje stokbrood met "café au lait": voor de Fransen volstaat dit ruimschoots.

Gaat u 's middags of 's avonds op restaurant, denk dan niet dat de ober zich vergist heeft wanneer die u ongevraagd een karaf water brengt. In Frankrijk is het, net als in veel zuiderse landen, de gewoonte dat u gratis kraantjeswater krijgt. De simpele reden daarvoor is dat het er warmer is dan hier, het water heeft dus een zuiver dorstlessende functie. U hoeft dus geen water te bestellen, tenzij u flessenwater verkiest.

Meest gelezen