Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Raket stort neer en ontploft in Turkse deel van Cyprus: afkomstig van Syrische luchtafweer?

Vannacht is een raket van Russische makelij ontploft ten noorden van de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Wellicht gaat het om een raket van de Syrische luchtafweer die toen actief was tegen Israëlische vliegtuigen. 

Getuigen hoorden vannacht drie ontploffingen in Taşkent - ook bekend als Vouno - op een twintigtal kilometer ten noorden van Nicosia. Daar zijn ook brokstukken van de raket gevonden, maar er is geen krater, wat er op zou wijzen dat de raket in de lucht ontploft is.

Er vielen geen slachtoffers, maar toch waren omwonenden erg verontrust. De raket kwam neer in het noorden van Cyprus dat onder Turkse controle staat en waar de niet-erkende republiek Turks-Cyprus is uitgeroepen. 

Het zou gaan om een raket van het type S-200, een Russisch luchtafweersysteem dat gebruikt wordt door het Syrische leger. Vannacht heeft die luchtafweer overigens het vuur geopend op overvliegende Israëlische vliegtuigen. 

Het is wel opvallend dat de raket in kwestie meer dan 200 kilometer afgelegd heeft boven de Middellandse Zee alvorens in Cyprus neer te storten. Eerder waren al raketten vanuit Syrië terechtgekomen in Turkije en Libanon, maar nog niet verder.

Cyprus is lid van de Europese Unie. Het noorden van het eiland staat sinds 1974 onder controle van het Turkse leger, maar de republiek Turks-Cyprus die daar is uitgeroepen, wordt door geen enkel ander land dan Turkije erkend.

Meest gelezen