Roze Huis: "Vreemd dat regenboogpin in deze tijd niet kan"

Het Roze Huis krijgt veel commentaar over het feit dat medewerkers van de stad Antwerpen die in contact komen met burgers, zoals de loketbedienden, geen regenboogpin mogen dragen. Volgens de stad moeten medewerkers neutraal zijn en zo’n regenboogpin is dat volgens hen niet. Dat staat in Gazet van Antwerpen.

Jaarlijks lanceert de stad Antwerpen een hoffelijkheidscampagne. Vorig jaar stond die voor het eerst in het teken van de strijd tegen holebi- en transfobie. ‘In Antwerpen kan iedereen Stralen’ werd de slogan. Stadsgebouwen werden aangekleed met regenboogkleuren, net zoals de stralende A, het logo van de stad. Mensen werden aangespoord om een regenboogpin met stadslogo op te spelden.

Deze zomer loopt deze campagne opnieuw. Er zullen weer regenboogpins zijn, al mogen loketbedienden – en bij uitbreiding iedereen die in contact komt met burgers – ze niet dragen. Het stadsbestuur wil dat medewerkers neutraal zijn. Religieuze kleding, zoals een hoofddoek, is daardoor verboden. Ook een regenboogpin mag dus niet.

Waarden van de stad

Volgens Marcia Poelman van het Roze Huis, het informatiepunt voor holebi’s en transgenders in Antwerpen, mochten loketbedienden vorig jaar wel zo’n pin dragen. “We begrijpen niet waarom het stadsbestuur de klok terugdraait. Mensen die zo’n pin dragen, kopen ze niet in een homowinkel en gebruiken ze niet om hun seksuele geaardheid uit te drukken. Zo’n pin is ontworpen door de stad met het logo van de stad. Als je zo’n pin draagt, toon je als werknemer dat je de waarden van je werkgever ondersteunt.”

Dat het stadsbestuur het opspelden van de regenboogpin vergelijkt met het dragen van een hoofddoek, vindt Poelman niet correct. “Een levensbeschouwelijke of politieke overtuiging is iets anders dan seksuele oriëntatie of huidskleur. Je kan vragen om iemand zijn politieke voorkeur te verzwijgen, maar je kan niet vragen aan iemand die zwart is om wit te zijn. Ook iemand die overduidelijk transgender is, mag je niet vragen om zich weg te stoppen.”

Niet nieuw

Bij het Roze Huis krijgen ze heel wat reacties van werknemers van de Stad Antwerpen die niet begrijpen waarom ze de pin niet mogen dragen. “We snappen de heisa niet”, zegt Liesbet Brzyk, woordvoerder van schepen Nabilla Ait Daoud , verantwoordelijk voor loketten. “Die neutraliteitsregel is er al jaren.” Het Roze Huis wil nu graag in gesprek met het stadsbestuur.

Meest gelezen